Väčšiemu záujmu o preventívne prehliadky by pomohla motivácia

Doctor talking to senior patient

Najlacnejšia liečba je prevencia. Tvrdí to exminister zdravotníctva a šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD). Ľudia napriek tomu nechodia na preventívne prehliadky tak dôsledne, ako by mali. Pomôcť by mohla lepšia motivácia. Pripúšťa to aj Raši.

“Rozpráva sa o tom, že ľudia, ktorí sa nezanedbávajú a snažia sa zdravo stravovať, chodia na preventívne prehliadky, by mali byť nejako motivovaní, odmeňovaní,” povedal pre TASR Raši.

Poukázal, že istá forma motivácie už funguje u stomatológov. Ak človek nejde na povinnú preventívnu prehliadku, následnú liečbu si hradí sám. Ak by na preventívnu prehliadku išiel, s prípadnou liečbou by pomohla zdravotná poisťovňa.

Téma prevencie bola tento týždeň aj v parlamente. Poslanci NR SR si mohli zmerať cholesterol a krvný tlak. Preventívnu akciu zorganizovala Slovenská nadácia srdca v rámci kampane MOST. “Preventívne akcie sú dôležité preto, aby aj tí, ktorí nie sú lekármi, vedeli, čo treba robiť. Že sa treba chodiť preventívne vyšetrovať. Najlacnejšia liečba je prevencia,” zdôraznil Raši.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com