Bankovky môžu byť zdrojom až 26 000 zdraviu škodlivých baktérií

ID-10053938

Dve tretiny Európanov sa nedokážu vzdať toho, aby prestali platiť za tovary a služby hotovosťou, a to aj napriek tomu, že považujú bankovky a mince za menej hygienické ako držadlá v prostriedkoch verejnej dopravy alebo verejne ponúkané potraviny, akými sú napríklad oriešky v baroch.

Vyplýva to z výsledkov najnovšieho výskumu spoločnosti MasterCard, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 9000 spotrebiteľov z 12 európskych krajín.

Tri štvrtiny Európanov súhlasia s tým, že by si pri používaní peňazí mali dávať pozor, pretože sa na nich môžu vyskytovať choroboplodné zárodky. Závery výskumu však hovoria, že ruky si ľudia skôr umývajú po iných činnostiach, akými sú napríklad dotyk so zvieratami (46 %) alebo cestovanie verejnou dopravou (36 %). Po použití hotovosti si umyje ruky len jedna pätina Európanov.

Respondenti tak uznávajú potenciálne zdravotné riziká, ktoré so sebou používanie hotovosti nesie, platenia v hotovosti sa ale nevzdávajú. Podľa psychológov za tým možno hľadať viacero dôvodov. “Peniaze vo forme hmatateľných bankoviek a mincí sú tým najočividnejším znakom ekonomickej sily a osobného úspechu, a preto si ľudia neradi vytvárajú a uchovávajú negatívne predstavy spojené s peniazmi,” uviedla vo výskume spoločnosti MasterCard psychologička Donna Dawson.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že takmer štyria z desiatich (37 %) Európanov tvrdia, že by boli ochotní urobiť vo svojom živote aspoň jednu malú zmenu smerom k väčšej čistotnosti. Väčšina z nich uviedla, že pre lepšiu hygienu by dali prednosť karte alebo bezkontaktnej platbe pred hotovosťou.

Spoločnosť MasterCard uskutočnila v roku 2013 aj výskum súvisiaci s výskytom baktérií na bankovkách, a to spoločne s Oxfordskou univerzitou. Výsledky ukázali, že priemerná európska bankovka obsahuje až 26.000 potenciálne zdraviu škodlivých baktérií.

Zdroj: TASR

Foto: archív redakcie