Banky spermií v Holandsku neprávne informovali o darcoch

Doctor writing prescription

Banky spermií v Holandsku, ktoré donedávna využívali anonymných darcov, urobili počas rokov svojej prevádzky sériu pochybení. Uviedli tým do omylu rodičov detí, ktoré sa vďaka tejto metóde narodili. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Správu o ich dlhoročnej sérii omylov oznámil v televíznom programe EenVandaag Hans van Hooff z poradenských služieb pre tehotenstvo FIOM.

Podľa jeho slov v období rokov 1980-1990 ženy, ktoré využívali služby týchto inštitúcií, často dostávali skreslené alebo nepravé informácie o darcovi spermií. A to aj napriek tomu, že od správcov týchto zariadení dostali prísľub, že deti z banky spermií budú mať toho istého darcu.

Okolo 40 000 detí narodených do júna 2004 v Holandsku vďaka anonymným darcom spermií nemá prístup k informáciám o svojom biologickom otcovi. FIOM preto v roku 2010 vyvinul databanku, ktorej účelom je umožniť týmto osobám nájsť svojho biologického otca alebo brata či sestru “zo skúmavky”.

Po sériách porovnávaní údajov od klientov FIOM tvrdí, že banky spermií často mylne informovali o darcoch. Napríklad z 34 detí, ktoré si mysleli, že sú biologickí bratia a sestry, bolo v 24 prípadoch zistené, že majú rôzneho biologického otca.

Anonymné darcovstvo spermií bolo v Holandsku zakázané v roku 2004. Odvtedy sú podrobnosti o darcoch ukladané v národnom registri darcov.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com