Bývalý riaditeľ pražskej Nemocnice Na Homolke zostáva vo väzbe

Berlin-Hohenschonhausen Memoria

Bývalého riaditeľa pražskej Nemocnice Na Homolke poslal okresný súd do väzby. Informoval o tom internetový server Lidovky.cz s odvolaním sa na advokátsku kanceláriu, ktorá stíhaného Vladimíra Dbalého zastupuje.

Česká polícia vo štvrtok večer prepustila z cely predbežného zadržania troch zo štyroch obvinených v kauze. Na slobodu sa tak dostali Dbalého bývalý námestník, primár chirurgie Michal Toběrný, ktorý podobne ako Dbalý odmietol vypovedať, ako aj pracovníci dcérskej spoločnosti nemocnice, firmy Holte Medical, Petr Kutil a Pavel Kocourek.

Prokurátor Zdeněk Matula už skôr denníku Právo vysvetlil, že na jednu osobu podal návrh na väzbu z dvoch dôvodov: z obavy z úteku či skrývania sa a z možného ovplyvňovania svedkov či marenia vyšetrovania. Hoci prokurátor Dbalého nemenoval, z prepustenia zvyšných troch stíhaných bolo jasné, že ide o bývalého riaditeľa nemocnice.

Vyšetrovatelia obviňujú Dbalého z prania špinavých peňazí a z vyjednania výhody pri verejnej zákazke v súvislosti s tendrom na skenovanie (digitalizáciu) chorobopisov z roku 2008, pričom objednávka mala hodnotu 175 miliónov českých korún. Obvinení mali spôsobiť nemocničnému zariadeniu škodu vo výške najmenej 56,9 milióna Kč a neoprávnene sa obohatiť o 53,4 milióna Kč.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com