Čistý zisk investičnej skupiny Penta dosiahol vlani 200 miliónov eur

Two pharmacists in pharmacy consulting

Investičná skupina Penta uzavrela rok 2015 s čistým ziskom 200 miliónov eur a hodnota aktív jej portfóliových spoločností vzrástla medziročne zo 6,7 miliardy eur na 7 miliárd eur. Informoval o tom dnes hovorca skupiny Gabriel Tóth.

Do nových projektov a rozvoja v rámci súčasného portfólia skupina investovala viac ako 340 miliónov eur a vytvorila vyše 2000 nových pracovných miest. Na daniach, sociálnych a zdravotných odvodoch za svojich zamestnancov Penta zaplatila dohromady 186 miliónov eur.

„Pente sa darilo takmer vo všetkých oblastiach jej pôsobnosti. Hospodársky výsledok priaznivo ovplyvnili úspešné reštrukturalizácie v EM&F a Carnibone. Pozitívne výsledky zaznamenal aj náš zdravotnícky sektor, predovšetkým sieť Dr. Max,“ uviedol partner v Penta Investments Marek Dospiva.

Navýšením podielu Penta vlani významne posilnila svoje postavenie v slovenskej zdravotnej poisťovni Dôvera. Do siete polikliník ProCare pribudla nemocnica s poliklinikou Medissimo. Skupina posilnila aj svoju bankovú divíziu, a to začatím akvizície Sberbank Slovensko.

Penta zároveň vstúpila na český mediálny trh akvizíciou vydavateľstva regionálnych novín i časopisov. Jej Dr. Max rozšíril svoju sieť v Poľsku o sieť lekární. Do biznisu herného priemyslu v Rumunsku vstúpila skupina pod značkou Fortuna. Kúpila pozemky vo Varšave, v brownfielde pražskej Waltrovky vyrástla administratívna budova Aviatica.

V portfóliu Penty tvorí najväčší podiel segment maloobchodu (35 %), nasleduje zdravotníctvo (20 %), developérske aktivity (18 %), finančné služby (11 %) a výroba (11 %).

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com