Elektronická cigareta môže byť nebezpečná, tvrdia odborníci

No smoking

Elektronická cigareta (e-cigareta) sa stala hitom posledných rokov. Od svojho uvedenia na trh v r. 2003 prenikla prakticky do všetkých krajín, kde je fajčenie medicínskym aj finančným problémom. Vraj klasické cigarety svoju púť vo vyspelých krajinách skončili, hovorili skeptici. Zdá sa však, že nádeje, ktoré boli do nej pôvodne vkladané, sa ukazujú ako neopodstatnené.

Okrem toho, že neobťažuje okolie fajčiara klasickým cigaretovým dymom, e-cigareta ohrozuje zdravie fajčiara rovnako ako bežná cigareta. Nikotín a ostatné látky, ktoré dokázateľne vyvolávajú množstvo neraz smrteľných ochorení, sa nachádzajú v e-cigarete (okrem dechtu) tiež. Ako uviedla agentúra Reuters, spotrebitelia používajúci e-cigarety sa obracajú na oficiálne úrady s viacerými sťažnosťami. Sú to predovšetkým popáleniny a kardiovaskulárne problémy, nie je raritné ani prehrievanie či explózia samotného zariadenia. Spotrebitelia sa sťažujú na bolesti hlavy, kašeľ, bolesti na hrudníku či alergické reakcie. Zaujímavou môže byť v tejto súvislosti otázka, či by sa spotrebitelia sťažovali aj v prípade, keby fajčili klasické cigarety…

E-cigarety môžu niektorým ľuďom pomôcť prestať fajčiť alebo obmedziť dennú spotrebu nikotínu, ale viacerí odborníci ich používanie prirovnávajú z prechodu z dažďa pod odkvap. Európska únia prijala viaceré obmedzenia týkajúce sa výroby a potreby e-cigariet, zdá sa však, že dôsledkom nebude zníženie spotreby nikotínu, ale cielené administratívne obmedzenie ziskov výrobcov e-cigariet, ktorí sa stali vážnou konkurenciou vplyvným výrobcom klasických cigariet.
Autor: poly
Foto: fotolia.com