Káva pôsobí protektívne na sietnicu a redukuje riziko vzniku slepoty

coffe

Už dlhší čas sa vie o pozitívnych účinkoch mierneho pitia kávy na zníženie rizika vzniku hypertenzie alebo diabetes mellitus 2. typu. Ukazuje sa však, že kávové zrná majú stále skrytý potenciál pozitívnych účinkov, ktoré ľudstvo doteraz nepoznalo a nevyužívalo.

Vedci z Cornellovej univerzity (Ithaca) uverejnili v odbornom časopise The Journal of Agricultural and Food Chemistry výsledky výskumu pôsobenia kávy na bunky sietnice. V experimentoch na zvieracích modeloch (myši) sledovali vplyv účinkov kávy na bunky, ktoré sú mimoriadne citlivé na oxidatívny stres a súčasne rýchlo podliehajú apoptóze podmienenej vekom. Ako zistili, antioxidanty obsiahnuté v káve zmierňujú hypoxiu, čím spomaľujú degeneráciu tých buniek, ktoré majú vysokú spotrebu kyslíka. Potvrdilo sa, že antioxidanty majú neuroprotektívny účinok, ktorý sa prejavuje spomalením retinálnej degenerácie vyvolanej viacerými civilizačnými ochoreniami (diabetes mellitus, glaukóm), ale aj makulárnej degenerácie podmienenej vekom.

V prípade, že sa výsledky výskumu potvrdia, otvárajú sa nové možnosti na prevenciu a liečbu ochorení, ktoré spôsobujú celosvetovo slepotu u státisícov ľudí ročne. Už v minulosti bol zistený protektívny účinok kávy na viaceré civilizačné ochorenia. Bolo dokázané, že dve-tri šálky kávy denne znižujú riziko vzniku cirhózy pečene či pomáhajú redukovať riziko vzniku rakoviny prostaty. Naopak, pri pravidelnej konzumácii viac ako štyroch šálok kávy denne sa signifikantne zvyšuje riziko náhlej smrti.

Podľa všetkého je káva ešte stále zdrojom nových možností výskumu. Antioxidanty, ktoré sú v nej obsiahnuté, by mohli byť zaujímavým prostriedkom v prevencii viacerých civilizačných ochorení. Pitie 2-3 šálok kávy by sa tak stalo nielen spoločenskou udalosťou či príjemným štartom do nového dňa, ako je tomu doteraz, ale aj doplnkom stravy, ktorý má preukázateľne blahodárne účinky na ľudské zdravie.

Autor: poly

Foto: fotolia.com