V metanolovej kauze padli pre obžalovaných aj doživotné tresty

Handcuffed Man

V Zlíne boli vynesené rozsudky nad obžalovanými v metanolovej kauze, ktorá si celkovo vyžiadala 50 mŕtvych a niekoľko desiatok intoxikovaných. Viacerí z tých, ktorí prežili, majú doživotné následky. Obžalovaní boli súdení iba za skutky, ktoré vykonali od 2. septembra 2012 do 31.12.2012. Činy vykonané v roku 2013 sú riešené osobitne.

Obžalovaných bolo 10 obžalovaných. Dvaja z nich Rudolf Fian a Tomáš Křepela ako hlavní “miešači” dostali doživotný trest, ostatných aktérov uznal súd vinnými a udelil im tresty odňatia slobody od 8 do 21 rokov. Ďalších 21 obžalovaných budú súdiť súdy po celej Českej republike. Hlavnými obžalovanými boli Slovák Rudolf Fian, ktorý zmiešal 5 000 litrov metanolu s rovnakým množstvom etanolu a Čech Tomáš Křepela, ktorý mu pomáhal a zaobstaral potrebné látky k príprave zmesi. Hlavný distribútor Jiří Vacula potom uviedol zmes do obehu. Šéfovi distribútorskej firmy Verdana Robertovi Sedlaříkovi bol udelený trest v trvaní 8 rokov a prepadnutie majetku. Sedlařík bol jediným z obžalovaných, ktorý po vynesení rozsudky prejavil emócie – rozplakal sa a tvrdil, že konal v dobrej viere.

Sudca Koudela odôvodnil výšku trestu pre obžalovaných slovami: ” Aj keď už bolo oznámené, že zmes je kontaminovaná, tak ju ďalej distribuovali. ” Sudca zároveň priznal pozostalým a poškodeným finančné odškodnenie zhruba vo výške 40 miliónov českých korún, pričom sa o svoje nároky hlásia aj nemocnice a zdravotné poisťovne.

Obaja hlavní obžalovaní Fian a Křepela sa proti rozsudku odvolali a opakovane tvrdia, že proti nim neexistujú žiadne priame dôkazy. Ostatní aktéri kauzy svorne vyhlásili, že sa cítia nevinní. Vyjadrili však nad jej následkami ľútosť a ospravedlnili sa rodinám obetí.

Autor: poly

Foto: fotolia.com