Na Slovensku zaznamenali dve menšie epidémie salmonely

IMG_8574Dve menšie epidémie salmonely zaznamenali tento týždeň epidemiológovia v okresoch Brezno a Zvolen. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ako uviedla hovorkyňa Mária Tolnayová, v prvom prípade išlo o epidemický rodinný výskyt hnačkových ochorení po konzumácii zemiakového šalátu s majonézou, ktorý pripravili v obci Sihla z domácich vajec a podávali na rodinnej oslave. Z 10 konzumentov ochorelo päť. U troch bola zo stolice vykultivovaná Salmonella enteritidis, dva prípady sa vykazujú z epidemiologickej súvislosti. ,,Jeden pacient bol hospitalizovaný na internej JIS v breznianskej nemocnici,” spresnila hovorkyňa.

V druhom prípade išlo o zvýšený výskyt gastrointestinálnych ťažkostí u klientov domova dôchodcov Zvolen – Záhonok. Prvé príznaky ochorenia začali u 9 klientov DSS. Klinické príznaky boli riedke stolice trvajúce 2-3 dni aj zvracanie. Ochorenia sa vyskytli len na jednom poschodí jedného pavilónu. Faktor prenosu nákazy nebol objasnený. Kontaminovaná požívatina pravdepodobne nepochádza zo zariadenia DSS. U dvoch klientov sa laboratórne potvrdila prítomnosť Salmonelly enteritidis. Počet možných exponovaných je 243 klientoov DSS. Epidemiologické šetrenie bolo vykonané v spolupráci s oddelením hygieny výživy RÚVZ Zvolen. V protiepidemických opatreniach v DSS sa pokračuje.

Ilustračné foto: archív redakcie