Francúzi implantovali pacientovi prvé umelé srdce

coeur-artificiel-default_httpexpresse.excite.frPrvé umelé, samostatné, biomechanické srdce vyvinuté francúzskou spoločnosťou Carmat implantoval 18. decembra 2013 tím špecialistov v Nemocnici Georgesa Pompidoua v Paríži pacientovi trpiacemu srdcovou nedostatočnostou v terminálnom štádiu ochorenia.

Pacient je Francúz, má 75 rokov a zatiaľ zostáva v anonymite. Podľa portálu boursier.com, 12 dní po operácii bol jeho stav veľmi uspokojivý. Stravuje sa normálne a dokázal stráviť tri hodiny v kresle bez akýchkoľvek očividných problémov, zatiaľ čo „sa jeho biologické funkcie postupne stabilizujú“. Ako informovala spoločnosť Carmat prostredníctvom francúzskych médií, ide o prvú operáciu tohto druhu na svete.

Napriek tomu nejde o prvý pokus implantovať trvalé umelé srdce. Podobnú operáciu prvýkrát uskutočnili v roku 2010 v Taliansku. Išlo však o hydraulickú pumpu s veľkosťou 4 cm, vloženú do ľavej predsiene pôvodného srdca, ktorá bola aktivovaná elektricky, cez štítok za ľavým uchom pacienta (podobne ako v tomto prípade), ktorý bol pripojený na batériu pripevnenú na jeho páse.

 Umelý orgán reguluje aj tep

Implantované umelé kompletné biokompatibilné srdce so samostatnou reguláciou plne nahrádza pôvodný orgán pacienta a napodobňuje fungovanie ľudského srdca s dvomi chlopňami, ktoré uvádzajú krv do pohybu. Má snímače, ktoré dovoľujú zrýchľovať a spomaľovať rytmus srdca a zvýšiť či znížiť krvný prietok. Ak pacient spí, tep klesá, ak ide po schodoch či má fyzickú záťaž, zrýchľuje sa, vysvetlil v septembri na BFM Business Philippe Pouletty, spoluzakladateľ Carmatu.

Znamená to, že toto srdce nemá nič spoločné s mechanickou pumpou. Je kombináciou mechanického zariadenia s elektronickými senzormi, ktoré poháňa lítiová batéria. Umelý orgán je pokrytý biologickým materiálom z hovädzieho tkaniva, vďaka čomu je menšie riziko odmietnutia implantátu organizmom človeka.

Biomechanické srdce váži 900 gramov a od skutočného ľudského srdca je o poznanie väčšie. Preto by ho mohli implantovať len fyzicky väčším ľuďom. Spoločnosť sa však chystá vyvinúť aj menší a ľahší model, ktorý by vyhovoval väčšine dospelých.

Nádej pre desiatky tisíc chorých

Podľa internetovej stránky leparisien.fr, riaditeľ Carmatu Marcello Conviti síce vyjadril radosť celého tímu z úspechu prvej implantácie, avšak dodal, že je ešte predčasné robiť závery, pretože od implantácie umelého srdca zatiaľ uplynul veľmi krátky čas. Francúzske zdravotnícke autority dali zelenú tejto operácii koncom septembra s tým, že otvára nové perspektívy pre chorých odkázaných na dostupnosť transplantátov. Národná spoločnosť pre bezpečnosť liečiv ANSM povolila spoločnosti vytvorenej v roku 2008 s cieľom vyvinúť srdcovú bionáhradu, spraviť prvú klinickú štúdiu a otestovať jej umelé srdce vo Francúzsku, najprv na štyroch pacientoch. Ak budú klinické testy úspešné, firma zaručí, že jej umelé srdce by mohlo zachrániť každý rok desiatky tisíc pacientov bez toho, aby hrozilo odmietnutie orgánu, s bezkonkurenčnou kvalitou.

Eva Koperová

Foto: expresse.excite.fr