Izraelský súd schválil eutanáziu pacienta, ktorý nespĺňal kritériá

medizin_infusion
Izraelské ministerstvo spravodlivosti povolilo dnes zverejniť rozhodnutie, ktorým súd v Tel Avive schválil žiadosť nevyliečiteľne chorého pacienta ukončiť svoj život, hoci nespĺňal kritériá príslušného zákona, informoval denník Jerusalem Post.Muž trpel neurodegeneratívnym ochorením nazývaným amyotrofická laterálna skleróza a mohol hýbať iba očami. Obával sa však, že schopnosť komunikovať pohybom očí, ktorý zachytával senzor, sa stratí a zostane mu iba schopnosť myslieť. Preto sa rozhodol dôstojne zomrieť.Generálny prokurátor Jehuda Weinstein konzultoval prípad s neurológmi a etikmi a podporil zásah, ktorý sa začal pred dvoma týždňami. Telavivský sudca Rahamim Cohen žiadosť schválil.

Muž nepodstúpil aktívnu eutanáziu, podľa agentúry AP mu postupne znižovali množstvo kyslíka a rýchlosť ventilácie, čo viedlo k jeho smrti.

Denník Jerusalem Post však napísal, že zosnulý nespĺňal kritériá zákona z roku 2005 o umierajúcich pacientoch, keďže jednou z podmienok eutanázie je, že človeku zostáva do konca života menej ako šesť mesiacov. Muž trpel chorobou takmer desať rokov.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com