Je vhodný čas na očkovanie proti chrípke

Little baby get an injection

Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských aj všeobecných lekárov v Banskobystrickom kraji ukázala mierny vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a výraznejší vzostup chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v 42. kalendárnom týždni sa trend vývoja chorobnosti mierne spomalil. Výskyt ARO je  vyšší len o jedno percento a o približne rovnaké percento je menej chorých na chrípku. V porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roka je zrejmé, že chorobnosť čo sa týka ARO je nižšia o 5,5 percenta, výskyt  chrípky a jej podobných ochorení je však vyšší o 22,2 percenta. Lekári v tomto regióne neevidovali ani žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). V porovnaní so 41. kalendárnym týždňom je približne rovnaký aj počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (59 prípadov), zápalmi stredného ucha (24) a v 31 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií sa vyskytlo vo vekovej najmenších detí od 0 do 5 rokov (7,4 percenta), ako aj seniorov (3 percentá). Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako- okolo jedného percenta. Podľa epidemiológov je za týmto vývojom chorobnosti na akútne respiračné ochorenia, ako aj chrípky a jej podobných ochorení viacero faktorov – od počtu hlásiacich lekárov až po počasie. Podstatné však je, že za týmto aktuálnym výskytom sú ešte stále také typy vírusov, ktoré nespôsobujú ťažký priebeh ochorení. Svedčí o tom aj počet komplikácií. Je však isté, že obdobie chrípky je už tu.

V 42. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 55 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 4950 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1576 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 455 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 145 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (937), Rimavská Sobota (676), Veľký Krtíš (509 prípadov), a okres Žarnovica so 452 prípadmi. Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Žiar nad Hronom, Revúca a Brezno. Na chrípku a jej podobné ochorenia je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec, Veľký Krtíš a Rimavská Sobota. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu seniorov a ekonomicky aktívneho obyvateľstva od 20 do 59 rokov. Najmenej chorých je vo vekovej skupine najmenších detí od 0 do 5 rokov.

Za najúčinnejšiu ochranu proti uvedeným ochoreniam je podľa odborníkov celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu. Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter, sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie. Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Foto: fotolia.com