Lipták rečnil o úplatkoch sám

3-271931c94150a89205fc53e3163cd522285b4ba0

 

Korupciu v zdravotníctve nemajú na svedomí bežní lekári, ale všímať si treba zdravotné poisťovne. A čo sa týka úplatkov, tak tie sú v podstate z hľadiska príjmov v rezorte zanedbateľné. Takéto názory, s ktorými by pacienti asi nesúhlasili, si vypočuli lekári od bratislavského kolegu Petra Liptáka na konferencii Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), ktorá sa vo štvrtok začala v Starom Smokovci. Lipták bol jediným rečníkom a zároveň koordinátorom časti konferencie, ktorá sa mala venovať korupcii v zdravotníctve.

Peter Lipták sa preslávil svojím priznaním v televízii, že od pacientov prijíma dary, aj peňažné, a ak peniaze nemajú, tak majú smolu. Na základe týchto slov polícia začala trestné stíhanie, lekára však neobvinila.

Počas svojho vystúpenia v kongresovej sále hotela Bellevue Lipták, ktorý je tiež riaditeľom sekretariátu SSVPL, pustil video o jeho tzv. úplatkárskej afére, ako ju po prepuknutí kauzy odvysielala televízia Markíza. „Stále tvrdím, že financovanie našich ambulancií aj z darov pacientov je normálne. Kým sa nezmení systém,“ povedal.

Korupcia v zdravotníctve je podľa neho čoraz viditeľnejšia. „V ostatnom čase rezonujú kauzy Všeobecnej zdravotnej poisťovne, predchádzali im informácie o predražených nákupoch zdravotnej techniky. Korupciu však na svedomí nemajú bežní lekári, ale najmä systém, najmä vo financovaní poisťovní,“ pokračoval Lipták. Uviedol, že ľudia odvádzajú do zdravotných poisťovní ročne štyri miliardy eur, no vo forme ošetrenia a liečby sa im vráti len 1,44 miliardy eur, čo je len 36 percent. Zvyšné peniaze sa v systéme financovania poisťovní podľa neho strácajú alebo idú inam.

„Podľa štatistík úplatky v zdravotníctve tvoria, čo sa týka príjmov, len 0,0033 percenta, čo je zanedbateľné číslo. Pritom na nás lekárov, ktorí pracujeme pod reálne náklady, sa sústreďuje pozornosť, že sme korupčníkmi. Objavila sa dokonca snaha, aby lekári absolvovali protikorupčné školenia. Tvrdím ale, že tie školenia by mal absolvovať niekto iný. Manažmenty a pracovníci poisťovní,“ zdôraznil Lipták.

Na rozprávanie doktora Liptáka o úplatkoch drvivá väčšina lekárov zvedavá nebola. Čas medzi deviatou a desiatou hodinou, keď prednášal, trávili ostatní na inej prezentácii. Ďalší zase dali prednosť rannej kávičke. Liptáka počúvala ani nie dvadsiatka lekárov. Tých sa doktor pýtal, čo si o jeho kauze myslia. Vyjadrila sa len lekárka z Bratislavy. Tá povedala, že najskôr dostala pri televízore počas správ šok, no len preto, že na vec sa v tú chvíľu nepozerala hlbšie. „Keď som si nechala veci rozležať v hlave, uvedomila som si, že doktor Lipták má pravdu a držala som mu palce,“ dodala. Ostatní o tom hovoriť nechceli.

Liptákova kauza prepukla na jar tohto roku. Na základe jeho vyjadrení v televízii vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prijímania úplatku. Polícia vypočúvala Liptákových pacientov, v ambulancii mu zhabala počítač. Nakoniec nikoho neobvinila. Špeciálny prokurátor začiatkom júna trestné stíhanie zastavil. V reportáži sa Lipták zastával známeho kardiochiruga Viliama Fischera, ktorý sa neskôr priznal, že vzal úplatok. Podľa prokutárora mal prijať 3-tisíc eur, bonboniéru a dve kačice. Fischer v apríli uzavrel dohodu o vine a treste, súd mu vymeral dvojročnú podmienku, pokutu vo výške 15-tisíc eur, zákaz činnosti na tri roky a zhabanie časti úplatku 800 eur.

O mesiac nato súd schválil ďalšiu dohodu o vine a treste s urológom Vladimírom Polákom, ktorý mal podľa obžaloby vziať úplatok 500 eur a fľašu alkoholu. Lekár skončil s dvojročnou podmienkou, pokutou 5-tisíc eur, zákazom činnosti na dva roky. Súd tiež nariadil prepadnutie vecí, ktoré vzal ako úplatok.

Autor: Štefan Rimaj

Zdroj: pravda.sk

Foto: pravda.sk, fotolia.com