Kúpele Brusno sú v konkurze, rozhodol súd, firma to chce zvrátiť

Kúpalisko, TASR

Veritelia Kúpeľov Brusno sa na schvaľovacej schôdzi, ktorá sa uskutočnila minulý utorok (7.10) dohodli na prijatí reštrukturalizačného plánu, za ktorý hlasovalo takmer 93 percent veriteľov.

Napriek tomu sudkyňa Okresného súdu (OS) v Banskej Bystrici reštrukturalizáciu nepotvrdila a kúpele posunula do konkurzu. TASR o tom dnes informovala spoločnosť Kúpele Brusno.

“Veriteľmi schválený reštrukturalizačný plán počítal s uspokojením jednotlivých skupín zabezpečených veriteľov v rozsahu 100 percent ich zistených pohľadávok. Teraz kúpeľom hrozí likvidácia a hromadné prepúšťanie. Podľa správkyne reštrukturalizácie veriteľom hrozí strata viac ako 20 miliónov eur, ktoré mali garantované reštrukturalizačným plánom,” varoval majiteľ a riaditeľ kúpeľov Štefan Hrčka.

Podľa neho rozhodnutie sudkyne bude mať priamy dopad aj na zvýšenie nezamestnanosti v tejto ťažko skúšanej oblasti a reálne ohrozí cestovný ruch v kraji. Reštrukturalizačný plán zabezpečujúci vyššiu mieru uspokojenia veriteľov, prebiehajúca výstavba nových kúpeľných kapacít, investície do moderného vybavenia a vyrovnané hospodárenie mohli podľa Hrčku odvrátiť hroziaci konkurz.

“Kúpele využijú všetky možné opravné prostriedky, ktoré legislatíva pripúšťa, aby sme odvrátili hromadný úpadok a zachránili pracovné miesta v regióne. Až do ukončenia dlhodobého šetrenia budú kúpele pracovať v nezmenenom režime,” konštatoval Hrčka.

Veritelia prihlásili pohľadávky vo výške viac ako 31 miliónov eur. V porovnaní s konkurzom by uspokojenie samotných veriteľov v reštrukturalizácii bolo neporovnateľne výhodnejšie, čím by bola splnená základná podstata a účel reštrukturalizácie, tvrdí Hrčka. Podľa schváleného reštrukturalizačného plánu bolo uspokojenie najväčších veriteľov stanovené na obdobie nasledujúcich 13 rokov, čo je aj pre najväčších veriteľov prijateľné riešenie. “Neexistoval zákonný dôvod na to, aby súd plán nepotvrdil. Ale stalo sa. A to aj napriek tomu, že sudkyňa nemala žiaden dôvod pre nepotvrdenie reštrukturalizačného plánu a ani žiaden v uznesení neuviedla. Zarážajúci je aj fakt, že sudkyňa voči rozhodnutiu nepripustila odvolanie, čo správkyňa reštrukturalizácie považuje za porušenie ústavných princípov a je to v rozpore s nálezom Ústavného súdu,” dodal Hrčka.

Ako spoločnosť Kúpele Brusno informovala, správkyňa reštrukturalizácie podala podnet na preverenie skutočnosti v súvislosti s podozrením pre spáchanie trestného činu na Národnú kriminálnu agentúru v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR

Foto: TASR