Lekári nafúkali najväčší balón na Slovensku vlastnými pľúcami

_MG_2533 (1280x853)

Slovenskí pneumológovia sa pokúsili o rekord v počte ľudí nafukujúcich jeden balón a zapísali sa tak do oficiálnej Knihy slovenských rekordov. Do balónu s priemerom 1,8 metra viedlo 20 trubičiek s vymeniteľnými náustkami. Do fúkania sa zapojilo 63 lekárov. Celkový objem vzduchu v balóne bol po poslednom fúknutí približne 1500 litrov. Svedkom rekordu bola počas víkendu Tatranská Lomnica, kde sa pokus v rámci podpory povedomia o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc uskutočnil. Stalo sa tak v rámci Jesenných respirologických dní, ktorých odborných garantom je Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť (SPFS).

Najčastejším symptómom, ktorý upozorňuje na prítomnosť chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) je chronický kašeľ, často spojený s tvorbou hlienov. K nemu sa pridružuje zvýšená únava, znížená tolerancia záťaže a dýchavica (napr. pri chôdzi do schodov). Je chybou pripisovať zhoršené dýchanie vyššiemu veku. Už prvé symptómy, predovšetkým ranný “fajčiarsky” kašeľ nemožno podceniť.

„Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) postihuje CHOCHP až 210 miliónov ľudí po celom svete a predpokladá sa, že už v roku 2020 bude treťou najčastejšou príčinou smrti. Preto je dôležité, aby príznaky tejto choroby ľudia nepodceňovali. Platí, že čím skôr sa začnú liečiť, tým je väčšia šanca na uzdravenie,“ povedal Doc. MUDr. Ivan Majer, CSc., predseda výboru Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti.

Foto: archív SPFS

_MG_2412 (1280x853)