Malým nemocniciam sa nepáči, že prišli o záchranky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) je presvedčená, že nemocnice majú pacientom poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť vrátane záchrannej zdravotnej služby a urgentných príjmov. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktorým ANS reagovala na fakt, že viaceré z nemocníc neuspeli vo výberových konaniach na licencie na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby. ANS združuje takmer 60 nemocníc a nad výsledkom tendra vyslovila poľutovanie.

,,Na podnet svojich členov sa ANS obráti na ministerstvo zdravotníctva SR so žiadosťou o stretnutie s cieľom prerokovať túto problematiku a otvoriť diskusiu o potrebe legislativne vytvoriť podmienky pre zabezbečenie poskytovania komplexnej zdravotnej starostlivosti všeobecnými nemocnicami, vrátane záchrannej zdravotnej služby a urgentných príjmov,“ uviedol riaditeľ kancelárie ANS Ing. Miroslav Valaštík.

Ministerstvo zdravotníctva SR v ostatnom tendri rozdelilo 76 licencií na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Väčšinu licencií získali LSE-Life Star Emergency, Falck Záchranná, Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava a Záchranná služba Košice. Na rozdiel od minulosti, kedy platnosť licencií bola štyri roky, teraz vydané licencie budú platiť šesť rokov. O záchranky a tým aj o lukratívny príjem prišli napríklad tri zo štyroch nemocníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ale aj nemocnice v Poprade, Spišskej Novej Vsi a ďalších.

Foto: Eva Koperová