Minister Lajčák odovzdal 100.000 eur talianskemu Červenému krížu

Trousse à pharmacie militaire

Ako výraz solidarity a spolupatričnosti pomohlo ministerstvo zahraničných vecí zo svojho rozpočtu talianskemu Červenému krížu sumou 100.000 eur. Symbolický šek včera na pôde ministerstva odovzdal jeho šéf Miroslav Lajčák prezidentovi talianskeho Červeného kríža Francescovi Roccovi.

“Veríme, že tieto peniaze pomôžu, hlavne teraz pred príchodom zimy, pri nákupe nevyhnutných materiálnych a ďalších pomôcok,” uviedol Lajčák s tým, že Taliansko tento rok prijalo viac ako 130.000 utečencov. “Je to obrovská záťaž pre štátne inštitúcie a mimovládne organizácie, pričom taliansky Červený kríž zohráva veľmi dôležitú úlohu pri starostlivosti o migrantov, ktorí prichádzajú na územie Talianska,” poznamenal.

Rocca poďakoval slovenskej vláde za tento prejav spolupatričnosti, pričom upozornil, že práve v týchto dňoch, ktorým Európa čelí, sú svetová humanita a solidarita nevyhnutné. Ako dodal, pre dobrovoľníkov ich Červeného kríža nie sú ani tak dôležité sumy príspevku, ale práve prejavy solidarity.

Slovensko doteraz prispelo k riešeniu migračnej krízy v Európe takmer šiestimi miliónmi eur. Do Regionálneho zvereneckého fondu pre riešene krízy v Sýrii prispelo tromi miliónmi eur. Do núdzového fondu pre Afriku 500.000 eur a po dohode s partnermi z Vyšehradskej štvorky plánuje dať ďalších 100.000 eur. Do Svetového potravinového fondu OSN k už poskytnutým 300.000 eurám prispelo ďalšími 300.000 eurami. Rovnaká suma putovala do Rozvojovej banky Rady Európy, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) 600.000 eur, do Detského fondu OSN (UNICEF) a Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) po 400.000 eur.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com