Poistenci pribudnú Union ZP a VšZP, Dôvera ich stráca

patientin und arzthelferin mit versicherungskarte

Zdravotnú poisťovňu zmení od budúceho roka 113.397 ľudí. Najúspešnejšie vyšla z prepoisťovacej kampane Union zdravotná poisťovňa, najmenej úspešne zdravotná poisťovňa Dôvera. Výsledky dnes zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Union ZP pribudne 15.858 poistencov. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) si prilepší o 7167 ľudí. Zdravotná poisťovňa Dôvera prišla o 23.025 ľudí.

Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne malo 118.689 poistencov, ÚDZS ale 5292 prihlášok neakceptoval. Najčastejším dôvodom bolo duplicitné podanie prihlášky. Mnohí poistenci si tiež prihlášku vzali späť.

“Úrad riešil v rámci prepoisťovacej kampane sedem podnetov,” informovala TASR hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková. Štyri podali poistenci na VšZP a tri na Union ZP. Najčastejšie (4) žiadali naspäť prihlášku. V dvoch prípadoch dostali od zdravotných poisťovní zavádzajúce informácie. V jednom prípade prihlášku nepodal poistenec, a teda k zmene došlo neoprávnene.

Union ZP teší, že získala najväčší počet poistencov. “Ich každoročný prírastok je dôkazom, že ľudia, vnímajú náš odlišný prístup a oceňujú prínos pre svoje zdravie,” povedala pre TASR hovorkyňa Judita Smatanová. Zdravotná poisťovňa poskytuje podľa nej včasnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť. “V porovnaní so štátnou zdravotnou poisťovňou, a to po zohľadnení veľkosti poistného kmeňa, je u nás na čakacích listinách desaťkrát menej pacientov na plánovanú operáciu,” konštatovala.

“Takýto výsledok je pre nás dôležitou spätnou väzbou,” povedala pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Podľa nej to potvrdzuje, že kroky poisťovne sú zmysluplné v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, služieb či prevencie. “Oceňujeme, že napriek pokusom o škandalizovanie mena VšZP v čase vrcholiacej kampane jej to najdôležitejšie vysvedčenie vystavili samotní poistenci,” dodala.

Dôvera nie je spokojná. “Dostali sme základné údaje a potrebujeme ich analyzovať,” informoval TASR PR špecialista Matej Štepianský. Zdravotná poisťovňa je presvedčená, že pre ľudí robí najviac. “Dôkazom toho je napríklad úplne prvý program pre chronicky chorých pacientov s cukrovkou, ako jediní poskytujeme záchranárom informácie, ktoré pomáhajú pri záchrane životov a lekári majú vďaka nám prehľad o liekoch svojich pacientov,” dodal.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné raz ročne, vždy najneskôr do konca septembra. Zmena sa akceptuje od 1. januára nasledujúceho roka. Poistenci až do konca roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. Oba doterajšie preukazy sú povinní zdravotnej poisťovni vrátiť najneskôr do 8. januára 2016.

Poistenec, ktorý zmení zdravotnú poisťovňu, je okrem vrátenia preukazov povinný aj oznámiť zmenu svojmu zamestnávateľovi do ôsmich dní. Zmenu treba tiež oznámiť poskytovateľovi, s ktorým má uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá zmení zdravotnú poisťovňu, je povinná písomne vykázať novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2016.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com