Na Aljaške a v Oregone je marihuana povolená ako rekreačná droga

Aljaška a Oregon sa stali po utorňajších všeobecných voľbách najnovšími americkými štátmi, kde bola legalizovaná marihuana na rekreačné účely.

  Ilustračné foto

Aljaška a Oregon sa stali po utorňajších všeobecných voľbách najnovšími americkými štátmi, kde bola legalizovaná marihuana na rekreačné účely. Stalo sa tak i v hlavnom meste USA Washingtone D.C., kde má však Kongres právo vetovať tamojšie zákony.

Podľa dnešnej správy stanice CNN umožňuje nová oregonská legislatíva osobnú držbu, výrobu a predaj marihuany pre ľudí starších než 21 rokov. Podobné podmienky prijala i Aljaška, hoci tamojší obyvatelia budú môcť pestovať maximálne šesť sadeníc tejto rastliny, čo je o dve viac než v Oregone.

Naopak, Oregončania budú môcť vlastniť najviac osem uncí spracovaného konope v porovnaní iba s jednou uncou pre obyvateľov Aljašky, ale aj štátov Colorado a Washington, kde je rekreačné užívanie tejto mäkkej omamnej látky taktiež povolené. Legalizáciu marihuany iba tesne odmietli na Floride.

Používanie marihuany na lekárske účely schválili v utorkovom referende aj občania tichomorského ostrova Guam, ktorý spadá pod správu USA. Snahy o legalizáciu tejto drogy zosilneli po tom, ako v roku 2012 uspeli Colorado a Washington. Podľa prieskumov je za legalizáciu marihuany 54 percent Američanov.

Zdroj: TASR
Foto: TASR, fotolia.com