Na lyžiarske kurzy detí potrebujú organizátori súhlas hygienikov

 

Child in kindergarten

Zimná sezóna je spojená s organizovaním zimných pobytov pre deti v prírode- lyžiarskych výcvikových kurzov, škôl v prírode a iných zotavovacích podujatí pre deti a mládež. Organizátormi takýchto podujatí sú zvyčajne školy, cestovné kancelárie, občianske združenia a iné právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie. Ich povinnosti v súvislosti s ochranou verejného zdravia, zabránenia resp. obmedzenia možného rizika ohrozenia zdravia a rizika vzniku a šírenia prenosných ochorení pri organizovaní a priebehu zotavovacích podujatí pre deti a mládež definuje § 25 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení noviel a vyhláška MZ SR č. 526/2007 Z. z. , ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia.

„Medzi základné povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí pre deti a mládež podľa týchto legislatívnych ustanovení patrí povinnosť požiadať najmenej 30 dní pred začiatkom konania zotavovacieho podujatia miestne (podľa miesta konania zotavovacieho podujatia) príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) o posúdenie zotavovacieho podujatia, a to formou písomnej žiadosti. V nej sa okrem identifikačných údajov organizátora zotavovacieho podujatia uvedie druh, termín a miesto konania zotavovacieho podujatia, počet detí a osôb pracujúcich na tomto podujatí, ďalej spôsob stravovania, odtlačok pečiatky a podpis organizátora. Bez kladného rozhodnutia príslušného RÚVZ nie je možné podľa § 52, ods. 1 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z. vykonávať hore uvedené činnosti “, upozorňuje vedúca oddelenia Hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ MUDr. Katarína Slotová.

Zotavovacím podujatím podľa uvedeného zákona je organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého cieľom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti. V prípade pochybností či organizovaný pobyt detí je, alebo nie je zotavovacím podujatím, je možné požiadať o informáciu na každom RÚVZ v SR.

Podľa MUDr. Slotovej je závažné, že napriek tomu, že zákon č.355/2007 Z. z., ktorý obsahuje aj ustanovenia o organizovaní zotavovacích podujatí pre deti je platný od roku 1997, niektorí organizátori zotavovacích podujatí stále nemajú o svojich povinnostiach vedomosť. Zabezpečujú starostlivosť často o veľký počet detí z rôznych oblastí Slovenska bez vedomosti o ich zdravotnom stave, bez zabezpečenia zdravotníka, bez zabezpečenia stravovania v záujme predchádzania vzniku a prenosu alimentárnych ochorení, alebo zabezpečenia podmienok takého ubytovania, aby sa minimalizovalo riziko vzniku a prenosu infekčných ochorení prenosných vzdušnou cestou, alebo kontaktom. „Mnohé zotavovacie podujatia organizujú cestovné kancelárie, z ktorých niektoré argumentujú, že ich „zájazd“ nie je zotavovacím podujatím za účelom posilnenia zdravia, ale rekreácia detí. Posudzovanie, či ide o zotavovacie podujatie pre deti v zmysle zákona č. 355/2007Z.z. významnou mierou ovplyvňuje charakteristika zájazdu, ktorá musí byť súčasťou uzatvorenej písomnej zmluvy. Podľa usmernenia hlavného hygienika SR cestovné kancelárie pokiaľ spĺňajú požiadavky stanovené zákonom č.281/2001 Z. z. o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr a o zmene a doplnení Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov, môžu organizovať zájazdy a pobyty pre deti ako svoju podnikateľskú činnosť, ale zároveň v záujme ochrany zdravia detí a mládeže musia v prípade, že tieto svojou charakteristikou zodpovedajú charakteristike zotavovacieho podujatia splniť povinnosti vyplývajúce z týchto právnych predpisov“, tvrdí MUDr. Slotová. Dodáva, že v prípade posudzovania zotavovacieho podujatia sa nevychádza z názvu, ale z charakteristiky pobytu. To znamená, že v prípade organizovania pobytov pre deti a mládež do 18 rokov nad štyri dni, kde je zabezpečené ubytovanie, stravovanie a ďalší organizovaný program a celodenná starostlivosť o deti tohto pobytu, ide o zotavovacie podujatie.

 

Zimná sezóna je spojená s organizovaním zimných pobytov pre deti v prírode- lyžiarskych výcvikových kurzov, škôl v prírode a iných zotavovacích podujatí pre deti a mládež.  Organizátormi takýchto podujatí sú zvyčajne školy, cestovné kancelárie, občianske združenia a  iné právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie.  Ich povinnosti v súvislosti s ochranou verejného zdravia, zabránenia resp. obmedzenia možného rizika ohrozenia zdravia a rizika vzniku a šírenia prenosných ochorení pri  organizovaní a priebehu  zotavovacích podujatí pre deti a mládež definuje § 25 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia v znení noviel  a vyhláška MZ SR č. 526/2007 Z. z. , ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia. 

Medzi základné povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí pre deti a mládež podľa týchto legislatívnych ustanovení patrí povinnosť požiadať najmenej 30 dní pred začiatkom konania  zotavovacieho podujatia miestne (podľa miesta konania zotavovacieho podujatia) príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) o posúdenie zotavovacieho podujatia, a to formou  písomnej žiadosti. V nej sa okrem identifikačných údajov organizátora zotavovacieho podujatia uvedie druh, termín a miesto konania zotavovacieho podujatia, počet detí a osôb pracujúcich  na tomto podujatí, ďalej spôsob stravovania, odtlačok pečiatky a podpis organizátora. Bez kladného rozhodnutia príslušného RÚVZ nie je možné podľa § 52, ods. 1 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z. vykonávať hore uvedené činnosti “, upozorňuje vedúca oddelenia Hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ MUDr. Katarína Slotová. 

Zotavovacím podujatím podľa uvedeného zákona je organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého cieľom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti. V prípade pochybností či organizovaný pobyt detí je, alebo nie je zotavovacím podujatím, je možné požiadať o informáciu na každom RÚVZ v SR.  

Podľa MUDr. Slotovej je  závažné, že napriek tomu, že zákon č.355/2007 Z. z., ktorý obsahuje aj ustanovenia o organizovaní  zotavovacích podujatí pre deti je platný od roku 1997, niektorí organizátori zotavovacích  podujatí stále nemajú o svojich povinnostiach vedomosť.  Zabezpečujú starostlivosť často o veľký počet detí z rôznych oblastí Slovenska bez vedomosti o ich zdravotnom stave, bez zabezpečenia zdravotníka, bez zabezpečenia stravovania v záujme predchádzania vzniku  a prenosu alimentárnych ochorení, alebo zabezpečenia  podmienok takého ubytovania, aby sa minimalizovalo riziko  vzniku a prenosu infekčných ochorení prenosných vzdušnou cestou, alebo kontaktom. „Mnohé zotavovacie podujatia organizujú cestovné kancelárie, z ktorých niektoré argumentujú, že ich „zájazd“ nie je zotavovacím podujatím za účelom posilnenia zdravia, ale rekreácia detí.  Posudzovanie, či ide o zotavovacie podujatie pre deti v zmysle zákona č. 355/2007Z.z. významnou mierou ovplyvňuje charakteristika zájazdu, ktorá musí byť súčasťou uzatvorenej písomnej zmluvy. Podľa usmernenia hlavného hygienika SR cestovné kancelárie pokiaľ spĺňajú požiadavky stanovené zákonom č.281/2001 Z. z. o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr a o zmene a doplnení Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov, môžu organizovať zájazdy a pobyty pre deti ako svoju podnikateľskú činnosť, ale zároveň v záujme ochrany zdravia detí a mládeže musia v prípade, že tieto svojou charakteristikou zodpovedajú charakteristike zotavovacieho podujatia splniť povinnosti vyplývajúce z týchto právnych predpisov“, tvrdí MUDr. Slotová. Dodáva, že v prípade posudzovania zotavovacieho podujatia sa nevychádza z názvu, ale z charakteristiky pobytu. To znamená, že v prípade organizovania pobytov pre deti a mládež do 18 rokov nad štyri dni, kde je zabezpečené ubytovanie, stravovanie a ďalší organizovaný program a celodenná starostlivosť o deti tohto pobytu, ide o zotavovacie podujatie.

Autor: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Foto: fotolia.com