Na psychiatrii ležia Slováci najmä pre závislosť od alkoholu

Drunk
Slovák nad 15 rokov vypije ročne 13 litrov čistého alkoholu. Z toho tvoria takmer 50 percent liehoviny, 30 percent pivo a 18 percent víno. Alkohol je podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu najčastejší dôvod, pre ktorý sú ľudia hospitalizovaní na psychiatrii. Až potom nasledujú pacienti so schizofréniou a depresiami.

“Od roku 2010 do roku 2013 počet pacientov závislých od alkoholu stúpol v SR na 11.350. Z nich okolo 80 percent tvoria muži,” uviedol Okruhlica na včerajšej tlačovej konferencii v Bratislave, pričom sa odvolal na štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie.

Viac hospitalizácií pripisuje kombinácii akútnych stavov a väčšieho zazmluvňovania lôžok zo strany zdravotných poisťovní. Najviac hospitalizovaných, vyše 2000 ročne, je v Prešovskom a Košickom kraji, najmenej v Trnavskom a Bratislavskom, kde pre túto diagnózu umiestnili menej ako 1000 pacientov. Fakt, že najviac závislých od alkoholu je na východe Slovenska, podľa Okruhlicu neprekvapil. “Pije sa tam koncentrovaný alkohol, zatiaľ čo na západe Slovenska máme skôr vinárov,” podotkol.

Hoci je v bratislavskom regióne najmenej pacientov hospitalizovaných pre alkohol, Okruhlica konštatoval, že počet nových pacientov rastie aj v Centre pre liečbu drogových závislostí v Bratislave. Z 252 umiestnených v roku 2010 narástol ich počet v roku 2014 na 280, čo je nárast o vyše desať percent.

Okruhlica podotkol, že v rámci Európskej únie Slováci spolu s Maďarmi zomierajú najčastejšie na rakovinu spôsobenú pitím alkoholu. Slovensko tiež patrí ku krajinám s najvyšším počtom úmrtí na cirhózu pečene spôsobenou nadmerným užívaním alkoholu. “Ide o asi 20 úmrtí na 100.000 obyvateľov za rok,” dodal.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com