Na Slovensku je viac čierneho kašľa aj syfilisu

Homme - Examens respiratoires

Prípadov čierneho kašľa a syfilisu na Slovensku pribúda. Stále viac ľudí zabíja chronické nadmerné pitie alkoholu. Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva na Slovensku, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie.

Lekári vlani hygienikom nahlásili vyše 1100 prípadov čierneho kašľa. V porovnaní s rokom 2013 je to vzostup o viac ako 23 percent. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trenčianskom a Nitrianskom kraji.

Výrazný nárast ochorenia registrujú hygienici od roku 2008, a to aj u očkovaných pacientov. Za posledných desať rokov však najvyššiu chorobnosť evidovali v roku 2010. Od roku 2008 došlo podľa správy k posunu vekovo špecifickej chorobnosti z bábätiek najmä na adolescentov a potom dospelých.

“Neboli pravidelne preočkovaní a ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesali,” konštatuje sa v správe. Na Slovensku sa preto v roku 2010 zaviedlo preočkovanie 13-ročných detí proti čiernemu kašľu.

Syfilis vlani lekári diagnostikovali u asi 370 ľudí, a to aj bábätku či šiestim deťom do 15 rokov. V porovnaní s rokom 2013 došlo k nárastu prípadov o viac ako 23 percent. Toto ochorenie má podľa správy stúpajúci trend za posledných desať rokov. Výskyt syfilisu hlásili zo všetkých krajov. Najviac však z Bratislavského a Košického kraja.

Za posledné tri roky vzrástla pre chronické nadmerné pitie alkoholu miera štandardizovanej úmrtnosti o viac ako 60 percent. Na úmrtiach sa najviac podieľala cirhóza pečene. Kým v roku 2011 zomrelo na nadmerné pitie takmer 15 ľudí v prepočte na 100.000 obyvateľov, v roku 2014 to už bolo asi 24 ľudí. “Žiaľ, je nutné konštatovať, že nemalý počet úmrtí pre chronický etylizmus sa naďalej skrýva napríklad za úrazy,” uvádza sa v správe.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com