Nákup lieku Tamiflu bol plytvaním, tvrdia niektorí experti

mask protection for flu

Správa neziskovej organizácie Cochrane Collaboration, ktorú citoval server BBC News, prekvapila väčšinu zdravotníckych odborníkov. V rokoch 2009 – 2012 vlády mnohých krajín sveta nakúpili liek Tamiflu, ktorý mal byť použitý v boji s vtáčou, neskôr prasacou chrípkou. Organizácia Cochrane Collaboration pôsobí vo viac než 120 krajinách sveta a jej súčasťou je 31 000 odborníkov – dobrovoľníkov. V jej správe sa uvádza, že “neexistuje dôveryhodný spôsob, ako by tento liek mohol zabrániť pandémii”. Navyše Tamiflu má podľa jeho odporcov toľko nežiaducich vedľajších účinkov, že riziko jeho užívania má viac rizík ako benefitov.

Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že Tamiflu má účinky porovnateľné s pôsobením paracetamolu – symptómy chrípky podľa nich skracuje v priemere zhruba iba o 1 deň. Na druhej strane sa proti odporcom tohto lieku zdvihla vlna protiargumentov, ktoré žiadajú viac dôkazov na podloženie takýchto nečakaných a prekvapujúcich tvrdení. Lekárom prekáža, že Cochrane Collaboration nepredložila žiadne štúdie disponujúce signifikantným množstvom relevantných údajov, ktoré by jej závery potvrdili. Navyše nákup lieku bol povolený vládami mnohých krajín sveta práve preto, že výsledky klinických skúšok vykonaných pred uvedením lieku na farmaceutický trh potvrdili jeho antivirotický účinok.

Slovensko sa v roku 2009 pripojilo k väčšine štátov EU a tiež nakúpilo niekoľko stotisíc balení tohto lieku proti chrípke v obave z pandémie vtáčej, resp. prasacej chrípky. Uvidíme, či to naozaj neboli iba zbytočne vyhodené peniaze.

Autor: poly

Foto: fotolia.com