O e-preukazy nepožiadali všetci zdravotníci

pc a fonendoskop2

Pacienti majú pre potreby elektronického zdravotníctva využívať občianske preukazy s elektronickým čipom. Zákonný termín na podanie žiadosti o jeho vystavenie vyprší v utorok.

O elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka (ePZP) požiadalo doteraz približne 84.000 ľudí. Zákonný termín na podanie žiadosti o jeho vystavenie Národnému centru zdravotníckych informácii (NCZI) vyprší v utorok. Takúto povinnosť má v súvislosti s elektronizáciou zdravotníctva, ktorá sa naostro spúšťa od budúceho roka, všetkých približne 100.000 zdravotníkov pracujúcich na Slovensku.

“Ak to však niektorí zdravotnícki pracovníci nestihnú, môžu si podať žiadosť o vydanie ePZP aj po tomto termíne. Národné centrum zdravotníckych informácií sa bude maximálne snažiť vybaviť aj tieto žiadosti tak, aby preukazy pre zdravotníckych pracovníkov boli vydané a aktivované od januára 2018,” povedala pre TASR hovorkyňa NCZI Soňa Valášiková. Preukaz bude slúžiť na identifikáciu zdravotníkov a ich autorizáciu do elektronického systému.

Za nedodržanie termínu na podanie žiadosti sankcie nehrozia. “Zdravotnícki pracovníci nebudú sankcionovaní,” potvrdila Valášiková.

NCZI pripája v súčasnosti do systému elektronického zdravotníctva poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Podľa súčasne platnej legislatívy od 1. januára 2018 budú všetci poskytovatelia povinní ukladať dáta do elektronickej zdravotnej knižky občana, a teda plne využívať systém elektronického zdravotníctva. Od budúceho roka by tak mali fungovať elektronický predpis a výdaj liekov či zaznamenávanie vyšetrení do elektronickej zdravotnej knižky.

Pacienti majú pre potreby elektronického zdravotníctva využívať občianske preukazy s elektronickým čipom. Do roku 2021 však platí prechodné obdobie, pacienti sa môžu teda preukázať buď občianskym s čipom, alebo s preukazom poistenca.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com