Onkologickým pacientom skrátili čakanie na ožarovanie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onkologické centrum Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) spustilo od septembra do prevádzky jeden z najmodernejších lineárnych urýchľovačov na Slovensku. Prístroj je vybavený špičkovými technológiami a jeho najpokročilejšou funkciou je technológia objemovo modulovanej rádioterapie. Ide o dynamické ožarovanie formou jedného alebo dvoch otočení hlavice žiariča okolo pacienta, oproti súčasným technikám ožarovania formou jednotlivých statických polí. Táto technológia umožňuje vysokú presnosť liečby a súčasne zvýšenú ochranu zdravých štruktúr a orgánov v okolí.

Rýchlejší proces, kratšie čakanie

Ďalšou výhodou je rýchlosť ožiarenia. Jedno otočenie trvá asi 2 minúty oproti 15 až 20 minútam statického ožarovania. V plnej prevádzke bude lineárny urýchľovač schopný za hodinu ožiariť v priemere 3 pacientov. Čakacia doba na terapiu lineárnym urýchľovačom je v súčasnosti na slovensku jeden až tri mesiace kvôli nedostatku ožarovacej techniky a stúpajúceho trendu vo výskyte onkologických ochorení. Zakúpenie novej techniky tak v UNM výrazne skráti začatie neodkladnej onkologickej liečby.

Starý prístroj doslúžil

Otázkou zakúpenia novej techniky sa vedenie nemocnice zaoberalo už od roku 2006. Situácia sa stala naliehavou o päť rokov neskôr, kedy starý 13-ročný prístroj doslúžil. Pracovisko radiačnej onkológie v Martine malo v tom čase viac ako 30 permanentne obsadených lôžok. Dočasne poskytovali rádioterapeutickú liečbu na kobaltovom žiariči, ktorý však nemôže konkurovať modernej liečbe na urýchľovači a pacientov vyžadujúcich liečbu lineárnym urýchľovačom posielali na terapiu najmä do žilinskej alebo banskobystrickej nemocnice. UNM poskytuje starostlivosť o pacientov z regiónov Turiec, Orava, Kysuce, Liptov a Horné Ponitrie.

Ilustračné foto: archív