Opaľovací krém na pitie: podvod alebo zaujímavá novinka?

Frau im Bikini sonnt sich in rotem Gummiboot

Doteraz sme si opaľovacie krémy natierali na kožu. Na výslnie sa však dostala novinka, ktorá údajne spoľahlivo ochráni pred škodlivým slnečným žiarením. Odborníci však jej ochrannej funkcii neveria.

Aby sme mohli vyjsť na slnko, mali by sme sa natrieť opaľovacím krémom aspoň 20 minút. Taktiež treba počkať, kým sa vstrebe do pokožky, než sa osviežime vo vode. Často sa stáva, že sa nám piesok nalepí na pokožku natretú krémom, čo nie je nič príjemné. Navyše, mali by sme venovať svoju pozornosť opakovanému nanášaniu krému.

Ako funguje?

Aj keď každé leto mávame takéto starosti s opaľovacím krémom, považuje sa za účinný prostriedok, ako sa chrániť pred škodlivým slnečným žiarením. Poskytne však to isté aj opaľovací krém na pitie? Podľa istej americkej kozmetickej spoločnosti áno! Tá tvrdí, že navrhla opaľovací krém, ktorý môžete vypiť a hneď sme chránený pred slnkom. Údajne môže zaistiť ochranu až do faktora 30!

Funguje tak, že hneď po jeho vypití začnú vibrovať molekuly produktu na pokožke, čím zaistí až 97-percentnú ochranu pred UVA a UVB žiarením. Výrobca na svojej webovej stránke uvádza, že treba vypiť 2 ml tekutiny každé štyri hodiny, najlepšie s vodou. Fľaštička 100 ml výrobku sa predáva za 30 dolárov.

Výrobca povzbudzuje ľudí, aby prestali používať klasické opaľovacie krémy a namiesto toho dôverovali odborníkmi nevyskúšanej alternatíve. Navyše, aj keď sa na stránke výrobcu nájde veľa svedectiev, ktoré dokazujú, že výrobok funguje, doteraz nebol schválený, ani testovaný žiadnou dermatologickou spoločnosťou.

Čo na to odborníci?

Odborníci sú skeptickí. Profesor Anthony Young z Inštitútu dermatológie na Kings College povedal, že je nepravdepodobné, aby čokoľvek skonzumované mohlo poskytnúť ochranu pred slnečnými lúčmi.

“Je to len trik,” dodal Dr. Rang Singh. “Výrobca vraj zmenil vibračnú frekvenciu molekúl vody, no nechápem, ako to mohol urobiť. Všetko, čo v našom tele vibruje, má vlastnú frekvenciu a pokiaľ viem, nikto zatiaľ našiel spôsob, ako to zmeniť.”

Predáva sa vo veľkom

Aj keď výrobok zatiaľ žiadny odborník neodporúča, predáva sa doslova ako teplé rožky. Vyzerá to tak, že je tu nový hit. Potvrdzuje, že ľudí priťahuje všetko, čo je nezvyčajné a nevšedné. Treba byť však opatrní a skôr sa spoľahnúť na ochranu klasických opaľovacích krémov, ktoré odporúčajú dermatológovia.

Zdroj: zoznam. sk

Foto: fotolia.com