Sestrám sa nepáči zákon upravujúci platy zdravotníkom

Nurse helps the senior woman in washing
Sestry a pôrodné asistentky zatiaľ nie sú spokojné s návrhom zákona, ktorý má upraviť platy všetkým zdravotníkom. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Martina Šoltésová uviedla, že sa na jeho štruktúre dohodli so všetkými skupinami zdravotníkov okrem sestier, pôrodných asistentiek a fyzioterapeutov. O návrhu zdravotníci rokovali v utorok (1.7.) na MZ SR.“Pripravili sme návrh pre všetky skupiny zdravotníckych pracovníkov definovaných zákonom, ktorých je spolu 23,” povedala pre TASR hovorkyňa s tým, že lekári a zubní lekári už majú svoju zákonnú úpravu. Rezort však trvá na tom, že môže zasahovať len tam, kde má dosah, teda v štátnych zdravotníckych zariadeniach.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek, ako aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek však odmietajú delenie sestier na štátne a neštátne. “Opätovne zdôrazňujeme, že tak štátne, ako aj neštátne zdravotnícke zariadenia sú v prevažnej miere financované z verejných zdrojov, preto aj sestry pracujúce v týchto zariadeniach majú mať rovnaké garancie platov,” uviedli vo svojom dnešnom spoločnom stanovisku, v ktorom reagujú na utorkové (1.7.) rokovanie na MZ. Vzhľadom k výške koeficientov, ktoré navrhuje ministerstvo zdravotníctva, trvajú na určení ďalšieho kritéria, ktoré bude pri odmeňovaní zohľadňovať roky praxe sestier a pôrodných asistentiek, ako aj na navýšení koeficientov odbornosti vzhľadom na náročnosť pracovných činností.

Ústavný súd pred rokom rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou SR. Prvým princípom v novom zákone má byť podľa sestier stabilizácia platov minimálne na úrovni zrušeného zákona. “Stav legislatívneho bezdomovectva, v akom sa sestry a pôrodné asistentky nachádzajú, má priamy dopad na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a práve Ministerstvu zdravotníctva SR ako jeho garantovi by malo na prvom mieste záležať, aby sa tento neprijateľný stav vyriešil čo najskôr,” podčiarkli v dnešnom stanovisku. Súčasné tempo rokovaní je podľa sestier “absolútne nedostatočné”.

Zdroj: TASR
Foto: