Poisťovne nemocniciam platby do septembra neznížia

TASR

Súkromné zdravotné poisťovne dodržali dohodu s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD) a nemocniciam neznížia platby do konca septembra. Potvrdili to dnes zdravotná poisťovňa Dôvera a Union zdravotná poisťovňa (ZP) po rokovaní s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) združujúcou asi 70 neštátnych zdravotníckych zariadení. Nemocniciam od mája hrozilo, že dostanú nižšie platby ako doteraz, čím by prišli o peniaze a museli by tak pristupovať k “nepopulárnym krokom”.

“Potvrdili sme, že sme pripravení pomôcť s dočasným preklenutím chýbajúcich zdrojov a udržať súčasnú úroveň platieb pod podmienkou dodatočného dofinancovania systému pre rok 2016,” povedala TASR hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová. Bez toho to podľa nej už ďalej nepôjde. Dodatočné zdroje do rezortu by podľa Union ZP mali reflektovať minuloročné zavedenie odpočítateľnej položky pre nízkopríjmové skupiny či tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov a lekárov a zvýšenie minimálnej mzdy. Na nevyhnutnosť dofinancovania poukázal i PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Zdravotné poisťovne, zdravotníci či pacienti podpísali koncom marca memorandum a odovzdali ho v parlamente. Zhodli sa v ňom, že v tomto roku je potrebné zvýšiť platby za poistencov štátu z aktuálnych 4,3 percenta na úroveň piatich percent. Dôvodom je, že podľa odhadov môže tento rok v zdravotníctve chýbať vyše 220 miliónov eur. Najväčší výpadok, 180 miliónov eur, má spôsobiť odvodová odpočítateľná položka.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) podľa hovorkyne rezortu Stanislavy Pondelovej vníma napätú finančnú situáciu v nemocniciach. “V prvom kroku považuje za dôležité komplexne posúdiť efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov v celom rezorte, ako aj detailné oboznámenie sa so štruktúrou nákladov a tiež štruktúrou dlhu jednotlivých zdravotníckych zariadení. Ministerstvo následne pripraví optimálne riešenie,” reagovala nedávno.

Zdroj: TASR

Foto: TASR