Záujem o hazard na Slovensku vlani vzrástol

ID-10068610

Záujem Slovákov o hazardné hry stále pretrváva. Vyplýva to zo štatistík prevádzkovania hazardných hier na Slovensku za minulý rok, o ktorých informovala finančná správa.

“Kým výška prijatých vkladov predstavovala v roku 2014 viac ako 2,5 miliardy eur, vlani stúpla na viac ako 3 miliardy eur,” vyčíslila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Vlani do všetkých hazardných hier účastníci vložili viac ako 3,036 miliardy eur, čo je medziročné zvýšenie o 504 miliónov eur. Na výhrach bolo vyplatených 2,321 miliardy eur, oproti roku 2014 o 417 miliónov eur viac. Výťažok prevádzkovateľov z hazardných hier vzrástol o 86 miliónov eur na 715 miliónov eur a celkový počet prevádzok s takýmito hrami o 342 na 14.573.

“Do štátneho rozpočtu priamo z prevádzkovania hazardných hier boli v roku 2015 odvedené prostriedky vo výške 169 miliónov eur, čo je o 23 miliónov eur viac ako v roku 2014,” priblížila Macíková.

Nárast odvodov do štátneho rozpočtu bol podľa nej dosiahnutý predovšetkým nárastom odvodov z kurzových stávok a videohier. Pri kurzových stávkach sa vypočítava odvod z hernej istiny, ktorú predstavujú prijaté vklady. Nárast odvodu pri videohrách súvisí s nárastom počtu terminálov, pričom za každý terminál je prevádzkovateľ povinný platiť paušálny odvod vo výške 4200 eur.

“Nárast sa netýka iba automatov a prevádzok herní, ale ide o celé odvetvie herného priemyslu. Spadajú doň stávkové kancelárie, lotérie, kasína a podobne. Pritom upozorňujeme, že počet herní dlhodobo klesá – napríklad v Bratislave sme zaznamenali pokles o 23 herní, v Košiciach a okolí ubudlo 20 prevádzok a rovnaký trend pokračuje aj v ďalších mestách,” reagovala na tieto štatistiky hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová.

Hoci výťažok z prijatých vkladov za celý sektor predstavuje 725 miliónov eur, z tejto sumy je podľa nej potrebné ešte odrátať odvod do štátneho rozpočtu, mzdy či nájmy.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com