Predoperačné vyšetrenie už môže robiť aj všeobecný lekár

operácia 4

Pacienti, ktorých čaká operácia, sa ušetria viacerých návštev u lekárov. Predoperačné vyšetrenie im totiž môže urobiť už aj všeobecný lekár. Zmenu prinieslo nové odborné usmernenie ministerstva zdravotníctva, ktoré platí od 25. júna a týka sa všeobecných lekárov pre dospelých.

Pacient, ktorý napríklad od chirurga dostane termín operácie, sa rovnako ako doteraz, vráti k všeobecnému lekárovi. Ten ho však už nebude musieť poslať na predoperačné vyšetrenie k internistovi. V prípade, že nepôjde o rizikového pacienta, spraví mu interné vyšetrenie sám. “Všeobecný lekár bude môcť urobiť predoperačné vyšetrenie tým pacientom, ktorí nie sú polymorbídni, tzn. že majú len ľahšie diagnózy,” spresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová. Ak by všetci „ľahší“ pacienti prešli predoperačnými vyšetreniami u všeobecných lekárov, podľa rezortu by sa u špecialistov dalo ušetriť asi 200.000 návštev.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v súvislosti s novým usmernením uhrádza od 1. júla predoperačné vyšetrenia aj všeobecným lekárom pre dospelých a všeobecným lekárom pre deti a dorast. Väčšie kompetencie pre všeobecných lekárov znamenajú podľa poisťovne vyšší komfort pre pacientov. “Poistenci VšZP pri príprave na plánovaný operačný výkon nebudú musieť navštíviť viacerých lekárov, nakoľko všeobecný lekár im bude môcť poskytnúť komplexnú predoperačnú prípravu,” uviedla dnes hovorkyňa VšZP Eva Ravingerová.

Všeobecný lekár bude naďalej vo vážnych prípadoch komunikovať so špecialistami, s ktorými bude manažovať prípravu na operačný zákrok. Predoperačné vyšetrenia bude uhrádzať aj súkromná Union zdravotná poisťovňa. “Zatiaľ je predčasné hovoriť o forme úhrady,” povedala pre TASR hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová. Ďalšia súkromná poisťovňa Dôvera na otázky o platbách za vyšetrenia zatiaľ neodpovedala.

Zdroj: TASR

Foto: archív redakcie