Projekt Nestoj v rade! úspešne manažuje lekárov aj pacientov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Systém elektronického objednávania na vyšetrenia pod názvom Nestoj v rade! v Kysuckej nemocnici s poliklinikou (NsP) v Čadci má za sebou štyri roky úspešného používania. Za toto obdobie sa cez internetovú stránku www.nestojvrade.sk občania objednali na viac ako 23 tisíc vyšetrení na jednotlivé oddelenia zapojené do projektu. Počet ambulancií sa rozšíril z pôvodných troch až na dnešných 12 z viacerých regiónov, ktoré tvoria i súkromní prevádzkovatelia. Elektronická služba je bezplatná.

Prehľadný manažment pacienta

Ako informovala Hana Danová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, v pôsobnosti ktorého sú štyri nemocnice, najväčší počet objednaných dlhodobo zaznamenáva rádiologické oddelenie, kde sa od začiatku spustenia on-line systému objednalo viac ako 8 tisíc pacientov. Nemalý záujem je aj o Fyziatricko-rehabilitačné ambulancie nemocnice. „Pilotný projekt sa v Kysuckej nemocnici ujal veľmi dobre. Pacienti oceňujú možnosť plánovať svoju návštevu ambulancie na čas, ktorý im vyhovuje. Nezanedbateľná je tiež úspora času a financií. Lekári zas vidia pozitíva v prehľadnosti systému, manažmente pacienta a príprave na jeho vyšetrenie vopred,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Po Kysuciach aj Orava a Liptov

Od septembra tohto roku sa môžu občania elektronicky objednať na vyšetrenia aj do Sonografickej a Mamografickej ambulancie v Hornooravskej NsP v Trstenej, na Fyziatricko – rehabilitačné oddelenie a do Onkogynekologickej a Hematologickej ambulancie Liptovskej NsP v Liptovskom Mikuláši.

Ako dodala hovorkyňa, prevádzkovateľom služby Nestoj v rade! je spoločnosť H5SMS, s.r.o., ktorá je tvorcom softvéru TIM5 pre on-line objednávanie vo sfére služieb. TIM5 každej ambulancie je špecifický a zatiaľ neexistujú dva rovnaké. Presne tak, ako každá ambulancia pracuje svojim individuálnym štýlom.

Ilustračné foto: archív redakcie