Regionálne nemocnice naďalej žiadajú dofinancovanie pre platy

Regionálne nemocnice naďalej poukazujú na potrebu ich dofinancovania pre tohtoročný rast miezd zdravotníkov. Zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje desiatky zariadení, včera o situácii rokovali aj s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom a predsedom Výboru NR SR pre zdravotníctvo Richardom Rašim.

“Rokovanie potvrdilo, že je potrebné navýšenie finančných zdrojov pre nemocnice združené v ANS vo výške cca 20 miliónov eur. Celkovo je v rezorte zdravotníctva potrebných na navýšenie zákonných požiadaviek cca 60 až 70 mil. eur,” napísala asociácia vo svojom stanovisku. Malé a stredné nemocnice preto žiadajú rozpustenie 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte. V opačnom prípade hovoria o hrozbe prepúšťania a rušenia lôžkových oddelení.

“Vo verejnom zdravotníctve by sa nemali kumulovať ďalšie dlhy. Nie je vhodné, aby v bilancii rozpočtu vznikal negatívny vplyv z titulu hospodárenia zdravotníckych zariadení a zároveň by sa čerpali spomínané výdavky,” reaguje na požiadavku ministerstvo financií.

Nemocnice združené v ANS zamestnávajú asi 20.000 ľudí, prípadné prepúšťanie by sa malo vraj dotknúť asi 2000 ľudí. O situácii má na budúci týždeň rokovať na ministerstve zdravotníctva aj odvetvová tripartita. “V prípade, že na rokovaní nedôjde k dohode, existuje reálne riziko, že nemocnice združené v ANS pristúpia k spomínanému prepúšťaniu zamestnancov a zatváraniu lôžkových oddelení,” uzavrela asociácia.

Ministerstvo zdravotníctva ešte minulý týždeň avizovalo, že peniaze na zvyšovanie platov v rezorte sú. “Rovnako naďalej platí aj to, že ministerstvo bude rokovať o možnom navýšení prostriedkov v rezorte prostredníctvom rozpočtových opatrení… Je dôležité poznamenať aj to, že jednotlivé zdravotnícke zariadenia musia pokračovať v prijímaní racionalizačných opatrení, a nie pristupovať k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti tak, ako tvrdí ANS,” povedala hovorkyňa MZ SR Martina Šoltésová.

Zdroj: TASR

Foto: TASR