Zmluvy na stravovanie v štyroch nemocniciach sa rušiť nebudú

Doctors Hospital Corridor Nurse Pushing Gurney Stretcher Bed
Ministerstvo zdravotníctva nevidí dôvod na vypovedanie štyroch koncesných zmlúv na stravovanie zo strany štátnych nemocníc v Poprade, Banskej Bystrici, Trenčíne a Trnave. Medializácia podpisu zmlúv vlani viedla k odchodu ich riaditeľov. Podľa šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) však následná ministerská analýza predraženie kontraktov neukázala.Zabezpečovaniu stravovania v nemocniciach sa venovali poslanci na pôde parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Tí si v decembri vyžiadal informáciu o spôsobe zabezpečovania stravy, rovnako žiadali posúdenie možnosti vypovedania spomínaných zmlúv. Ako priblížil Čislák, analýza predraženie neodhalila, zmluvy majú byť v poriadku aj po obsahovej stránke. Materiál sa venoval aj možnosti vypovedania zmlúv, tá má byť vo väčšine prípadov obmedzená.

Poslanec a člen zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (nezaradený) nechápe, ako ministerstvo došlo k záverom ohľadne výhodnosti zmlúv pre nemocnice. Podľa jeho slov analýza jednoznačnú odpoveď neposkytla. Poukázal na to, že z nej vyplynulo, že pokiaľ by si nemocnice zabezpečovali stravu samy, ušetrili by dva milióny eur. “Stále mi nie je jasné, v čom je výhodnejšie zabezpečovať stravovanie v štyroch nemocniciach cez koncesionára,” skonštatoval po rokovaní výboru.

Denníku SME koncom minulého roka informoval, že štátne nemocnice v Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici a Poprade zaplatia externým firmám za prevádzku vývarovní 81 miliónov eur na desať rokov. Do súťaže sa prihlásili personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Verejné obstarávanie nechali nemocnice urobiť externej firme, žilinskej spoločnosti Euro Dotácie.

Minister Čislák zadal predmetné zmluvy preveriť aj na žiadosť premiéra Roberta Fica, keďže vláde neboli predložené návrhy daných koncesných zmlúv so žiadosťou o ich schválenie.

Zdroj. TASR
Foto: fotolia.com