Robotickou cievnou operáciou vrátili pacientke chuť do jedla

Primář Štádler při robotické operaciUnikátny robotický zákrok urobili cievni chirurgovia pražskej Nemocnice Na Homolke 43-ročnej pacientke s pomerne zriedkavým ochorením, Dunbarovým syndrómom. Pacientka trpela bolesťami, ktoré jej bránili sa najesť. Na vine bola chorobne zúžená časť aorty vyživujúca horný zažívací trakt. Tepnu utláčali okolité lymfatické a nervové tkanivá.

„Tepnu sme pomocou robotického systému da Vinci oslobodili z útlaku tkanív, ktoré boli omotané okolo nej. Pacientke se okamžite veľmi uľavilo. Už na tretí deň po výkone mohla bez problémov zjesť aj rezeň, čo bolo pred zákrokom nemysliteľné,“ povedal primár Oddelenia cievnej chirurgie Nemocnice Na Homolke a operatér doc. MUDr. Petr Štádler. Takýto zákrok urobili pražskí špecialisti ako druhí na svete.

Diagnózu potvrdil angiograf

V prípade Dunbarovho syndrómu sa útlak vetvy aorty, ktorou nemôže prúdiť dostatok krvi, prejavuje nešpecifickými bolesťami po jedle. Môže to byť tlak, ostrejšie pichanie i kŕče. Postihnutý má často pocit presýtenia, aj keď zjedol malé množstvo potravy. Môže tiež výrazne schudnúť. Vzhľadom na to, že tieto prejavy môžu sprevádzať aj iné ochorenia, diagnostika tohto ochorenia je problematická. „Ochorenie pacientky sme po zložitejšom skúmaní potvrdili pomocou angiografického vyšetrenia CT,“ hovorí internista Nemocnice na Homolke MUDr. Pavel Rutar. Podľa neho mala pacientka chorobu vrodenú, hoci sa u nej donedávna neprejavovala. Čo ju však spustilo, sa presne nedá určiť.

Školia zahraničných kolegov

Robotickou cievnou operatívou sa Nemocnica Na Homolke zaradila medzi popredné svetové pracoviská tohto typu a pôsobí aj ako medzinárodné školiace centrum. Od roku 2005 dodnes tu urobili celkove takmer 300 roboticky asistovaných cievnych operácií. Takto operujú najmä brušné aorty a panvové tepny, ale robia aj iné typy výkonov. Operatér Petr Štádler je svetovým odborníkom na roboticky asistované cievne operácie v Európe i v zámorí, školí lekárov po celom svete vrátane USA. Je predsedom podvýboru pre robotickú cievnu chirurgiu americkej spoločnosti pre miniinvazívnu robotiku (Minimally Invasive Robotic Association) so sídlom v Los Angeles. V apríli 2012 urobil vôbec prvé robotické cievne operácie v Indii v prestížnej nemocnici Sir Ganga Ram Hospital v New Delhi, vyučoval postupy roboticky asistovaných operácií ciev i v USA, Poľsku, Rusku, Južnej Kórei. Teraz se pripravuje na spoluprácu s kolegami vo Veľkej Británii.

Autor: ok

Foto: archív Nemocnica Na Homolke – primár Štádler pri robotickej operácii.