Sestry bojujú za svoje platy bilbordmi, stáli ich štyritisíc eur

Doctors Hospital Corridor Nurse Pushing Gurney Stretcher Bed“Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi.” 30 bilbordov s týmto textom si zaplatilo z členských príspevkov Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) po celom Slovensku, aby takto upozornilo na stále nedoriešenú otázku odmeňovania sestier a pôrodných asistentiek.

Kampaň, ktorá sestry stála približne 4000 eur, prišla štyri mesiace po protestnom tzv. Stanovom mestečku sestier v Bratislave. Sestry predsedovi vlády Robertovi Ficovi vyčítajú, že nereagoval na ich list z 9. decembra 2013, v ktorom ho žiadali o stretnutie. Pritom podľa sestier práve v Stanovom mestečku mal premiér prejaviť záujem o riešenie ich požiadaviek.

Odborárska predáčka Monika Kavecká tvrdí, že ministerstvu zdravotníctva poslali vlastný návrh zákona o mzdách sestier. ,,Doteraz nemáme žiadnu odpoveď,” povedala M. Kavecká. Ministerstvo zdravotníctva však prostredníctvom svojej hovorkyne Martiny Lidinskej nad tým vyjadrilo počudovanie, pretože návrh od sestier dostali len v piatok, 31. januára 2014. ,,Naozaj nie je reálne, aby sme v priebehu 24 hodín pripravili adekvátne stanovisko k návrhu zákona. Úprava platov zdravotníkov je vážny odborný problém s dopadom na celý rezort,” uviedla M. Lidinská. Dodala, že úprava sa netýka len sestier, ale aj ostatných zdravotníckych profesií, ktoré si tiež zaslúžia priestor na dialóg. O návrhu zákona bude rezort rokovať po preštudovaní všetkých pripomienok.

Iniciatíve sestier nerozumie ani Úrad vlády. ,,Postupujeme presne v súlade s obsahom rozhovorov so sestrami na jeseň minulého roka. Pripraveným návrhom zákona chceme upraviť platy sestier a iných zdravotníckych pracovníkov v štátnych zariadeniach a v spolupráci so županmi zabezpečiť rovnaké podmienky aj v zariadeniach v pôsobnosti VÚC,” napísal tlačový odbor ÚV s tým, že vláda nemá páky na rovnaké kroky v prípade súkromných zariadení.

Sestry si vybojovali zákon o odmeňovaní v roku 2012. Podľa neho sa minimálna výška mzdy sestier pohybovala od 628 až do 920 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Zákon však platil len niekoľko mesiacov. Ústavný súd zrušil jeho platnosť v júli 2012 a označil ho za protiústavný.

Autor: ok

Foto: fotolia.com