Sestry rokovali s ministerkou, spokojné nie sú

Stock PhotoSestry a pôrodné asistentky sa tento týždeň stretli s ministerkou zdravotníctva SR kvôli zákonu o odmeňovaní. Spokojné však nie sú. “Nám nestačí vyjadrenie porozumenia a neurčité prísľuby. Ekonomickú analýzu finančného vplyvu implementácie zákona na zdravotnícke zariadenia malo mať ministerstvo pripravenú už dávno a malo s ňou počítať už aj pri návrhu štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2014. Súčasný návrh je nedostatočný, a preto sa pýtame, v akom časovom horizonte vidí ministerka prijatie nového zákona o odmeňovaní sestier a pôrodných asistentiek? O pol roka? O rok? O dva? Alebo opäť pred voľbami?” pýta sa na webovej stránke Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek jej predsedníčka Mgr. Monika Kavecká a Mgr. Iveta Lazorová, prezidentka SKSaPA.

Ako uvádzajú, rozhodnutie Ústavného súdu SR o protiústavnosti zákona 62/2012 Z.z. nespochybňuje podstatu a ideu zákona, ale konštatuje časovú a ekonomickú nepripravenosť vlády a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na jeho plnenie. Na tomto výklade rozhodnutia sa viac – menej zhodli ministerka i zástupcovia sestier. Ministerstvo zdravotníctva SR prostredníctvom svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej deklarovalo snahu upraviť legislatívu o platoch tak, aby obsiahla čo najširšiu skupinu sestier. Prípravné práce na novom riešení platovej otázky sestier ministerstvo označilo za svoju prioritu.

Sestry naznačili, že uvažujú aj o verejnom proteste. Bližšie o tom chcú informovať až na budúci týždeň. “Sestry nie sú handry, s ktorými možno zametať. Žiadame vecný dialóg – s vládou, poslancami, verejnosťou, ktorý vyústi do prijatia ústavného zákona,” píšu na svojej odborárskej stránke.

Ilustračné foto: internet