Štátna poisťovňa dá malým a stredným nemocniciam viac peňazí

Doctors Nurse senior Female Patient in Hospital Corridor

Malé a stredné nemocnice dostanú od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) viac peňazí. Najväčšia poisťovňa na trhu sa dnes so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) dohodla na úprave cenových podmienok od nového roka. Nemocnice potrebujú viac peňazí na vyššie platy zdravotníkov.

“Od 1. januára 2016 VšZP navyšuje ceny za ukončenú hospitalizáciu a ceny za osobitne hradené výkony. Zároveň sa mení spôsob úhrady na oddeleniach dlhodobo chorých z ceny za ukončenú hospitalizáciu na cenu za ošetrovací deň,” priblížila jej hovorkyňa Petra Balážová. VšZP sa zároveň dohodla na predĺžení zmlúv do konca roka.

“ANS ocenila korektný prístup VšZP tým, že dodržala prísľub daný generálnym riaditeľom Miroslavom Vaďurom na tripartite v závere roka 2015,” skonštatovala Balážová. Všetky zdroje určené na navýšenie platov sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov tak štátna poisťovňa podľa jej slov rozdelí poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Zástupcovia nemocníc dnes rokovali o úprave platobných podmienok aj so zdravotnou poisťovňou Dôvera. K dohode zatiaľ nedošlo. “Rokovanie, ktorým chceme dospieť k dohode, zatiaľ nebolo ukončené, opäť sa stretneme už na budúci týždeň,” uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

Asociácia nemocníc Slovenska koncom roka upozornila, že ak nepôjde do zdravotníctva viac peňazí, môže sa opakovať situácia z roka 2015. Nedofinancovaný rezort ohrozoval v malých a stredných nemocniciach sociálny zmier, tie uvažovali o redukcii oddelení či hromadnom prepúšťaní. Štát im nakoniec chýbajúce financie odklepol.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com