Štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni má šéfovať M. Kočan

Tomáš Drucker etrend.sk

Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) by mal viesť Miroslav Kočan. Po dnešnom rokovaní vlády to oznámil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Presný termín jeho menovania do funkcie zatiaľ nie je známy, najprv má prejsť verejným vypočutím v parlamentom výbore pre zdravotníctvo. Do verejnej správy prichádza zo súkromného sektora.

“Je to človek, ktorý pochádza z poisťovacieho sektora a pôsobil asi 12 rokov v spoločnosti Allianz, či už na slovenskej úrovni, alebo na regionálnej,” priblížil šéf rezortu. Podľa svojich slov si ho vybral pre skúsenosti s poisťovníctvom, kontrolnou činnosťou a pre manažérske skúsenosti. Je presvedčený, že nemá žiaden konflikt záujmov.

Drucker dnes predstavil aj nominácie do predstavenstva VšZP. Popri Kočanovi by do neho mali zasadnúť aj Milan Horváth a Michal Ďuriš. Horváth v minulosti pôsobil v Národnej banke Slovenska, Slovenskej sporiteľni aj na ministerstve financií. S finančným sektorom má skúsenosti aj Ďuriš, bol tiež prodekanom na Univerzite Komenského v Bratislave.

Drucker už predtým avizoval, že štátnu poisťovňu má viesť človek mimo sektora zdravotníctva. Najväčšej poisťovni na slovenskom trhu od vlaňajška šéfuje Miroslav Vaďura, ktorý nahradil Marcela Foraia. Ten odišiel z riaditeľského kresla pre kauzu zmlúv s jeho tetou Annou Sučkovou.

Novinky sa nedotknú len predstavenstva, ale aj dozornej rady VšZP. Svoj návrh chce Drucker predstaviť v priebehu asi dvoch týždňov. Priestor v rade by mal podľa jeho slov dostať aj zástupca opozície.

Nový šéf rezortu oznámil minulý týždeň už aj zmenu na čele Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Od mája ho vedie Tomáš Haško. Dovtedajšia šéfka Monika Pažinková po rozhovore s Druckerom koncom marca rezignovala, funkcia jej zanikla 30. apríla.

Zdroj: TASR

Foto: etrend.sk