Tuberkulóza je vážnym problémom predovšetkým vo Východnej Európe

Doctor with chest X-ray
Tuberkulóza predstavuje na Starom kontinente, predovšetkým vo východnej Európe, naďalej aktuálny problém – v priemere sa ňou infikuje 1000 ľudí denne. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).Pri zohľadnení súčasných trendov neexistuje podľa autorov dokumentu veľa šancí, že by sa ochorenie podarilo v Európe zlikvidovať do roku 2050. Aby mohol byť región vyhlásený za zbavený tuberkulózy počet ochorení by musel klesnúť pod úroveň jedného prípadu na milión obyvateľov.

Multirezistentný kmeň vírusu ešte stále vyčíňa v európskej oblasti, zdôraznila dnes Zsuzsanna Jakabová, regionálna riaditeľka WHO. Podľa jej názoru sa ochorenie darí diagnostikovať iba u asi 50 percent infikovaných, pričom iba polovicu z týchto pacientov sa podarí aj vyliečiť.

V roku 2013 registrovali v členských štátoch Európskej únie 65.000 ochorení na tuberkulózu, v celej Európe to bolo 360.000 prípadov v 53 krajinách. Riaditeľ ECDC Marc Sprenger sa preto domnieva, že vykynožiť tuberkulózu sa na území Európskej únie, respektíve Európskeho hospodárskeho priestoru môže podariť až v ďalšom storočí.

Kým v celosvetovom meradle si ochorenie vyžiadalo v roku 2013 okolo 1,5 milióna obetí a zaradilo sa na druhé miesto za AIDS čo sa týka úmrtnosti, v Európe zomrelo na následky tuberkulózy v skúmanom období asi 38.000 ľudí, predovšetkým v Rusku, pobaltských republikách, Rumunsku a Turecku. Autori správy upozorňujú na priamu úmeru medzi počtom prípadov tuberkulózy a nižšími mzdami, respektíve výraznejšími rozdielmi v odmeňovaní.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com