V Alpách sa rozmáha biznis s vymáhaním odškodného za zrážky lyžiarov

stethoskop mit euro

Na alpských zjazdovkách sa začal rozmáhať zaujímavý právnický biznis s vymáhaním odškodného za nehody na svahu. Informuje o tom server iDNES.cz s tým, že stále viac Čechov tak čelí súdnym sporom za to, že sa pri lyžovaní zrazili s inými lyžiarmi a zranili ich.

“Medziročne zaznamenávame 20-% rast v počte nahlásených prípadov, keď zahraničný turista žiada od českého lyžiara úhradu zdravotných nákladov alebo odškodné za zrážku na svahu,” tvrdí Ondřej Rušikvas z ERV Európskej poisťovne.

Podľa štatistík poisťovne sa počet zrážok pripadajúci na 1000 lyžiarov za posledné štyri roky zvýšil o 50 %. Rapídne tak rastie počet poistných plnení z poistenia zodpovednosti za škodu na zdraví a na majetku. “Najmä rakúski, nemeckí a talianski lyžiari sa s podporou právnikov naučili vymáhať obrovské sumy za ujmu na zdraví, za nákladné operácie, trvalé následky aj ujdený zisk,” upozorňuje Vlastimil Divoký z ERV Európskej poisťovne.

Ako dodal, veľmi často sa najmä v Rakúsku a Taliansku vymáhajú peniaze aj po zdanlivo ľahkej kolízii. Poisťovne majú podozrenie, že sú to zo strany žalujúcich dobre organizované poistné podvody, ktoré je však ťažké dokázať. “Stáva sa, že dôjde k ľahkej kolízii dvoch lyžiarov. Nikomu sa nič nestane, ale pre istotu vás zahraničný lyžiar požiada o nacionálie. Po niekoľkých týždňoch dostanete domov list s požiadavkou na zaplatenie odškodného za liečbu a ujdený zisk,” dodal Divoký.

Vymáhaná čiastka ide do miliónov. Poukazuje na to príklad jednej českej klientky, ktorá zrazila iného lyžiara. Ten ďalej pokračoval v lyžovaní, ale vzal si od ženy jej meno a adresu. Po mesiaci sa ozvali jeho právnici a chceli 2,1 milióna Kč (76.400 eur) ako odškodné za operáciu menisku, za potrebnú rehabilitáciu a stratu zárobku. Právnici doložili aj výpovede svedkov, lekárske správy a účty. “Aj keď mohlo ísť podľa indícií o podvod, museli sme na základe doložených dokumentov poistnú udalosť uhradiť v plnej výške,” dodal Divoký.

Ľuďom, navyše, po zrážke nehrozia len obrovské výdavky za milióny korún, ale aj trestné stíhanie. Podľa odborníkov je dobré v prípade nehody predovšetkým všetko zdokumentovať, napríklad vyfotografovať a zistiť údaje o prípadných svedkoch. V takej chvíli sa hodia aj záznamy s čím ďalej, tým viac populárnych videokamier na helmách. Nevyplatí sa ani podpisovať niečo, čomu človek nerozumie a dôležité je mať od každého zápisu aj kópiu.

(1 EUR = 27,487 CZK)

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com