V Michalovciach má vyrásť nemocnica novej generácie

TASR

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a s mestom Michalovce dnes oficiálne novinárom predstavili štúdiu nemocnice novej generácie v Michalovciach. Svojím konceptom, flexibilnou organizáciou a komfortom pre pacienta by mala vytvoriť nový kvalitatívny štandard poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

„Našou ambíciou je zmeniť paradigmu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Nová nemocnica sa má stať vlajkovou loďou našej siete a súčasne inšpiráciou aj pre ďalšie nemocničné projekty v krajine,“ uviedol Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ Sveta zdravia.

Zdôraznil, že celý projekt vychádza z najnovších skúseností a trendov uplatňovaných pri prevádzke nemocníc vo vyspelých krajinách. Pacienti sa tak môžu tešiť na vysoký počet jednolôžkových izieb, harmonické liečivé prostredie s dostatkom denného svetla a na moderné technologické vybavenie. V nemocnici sa počíta aj s novým centrálnym urgentným príjmom.

Predpokladaná výška celkovej investície dosiahne 34 miliónov eur, z toho viac ako štyri milióny eur je určených na nákup najmodernejších zdravotníckych zariadení. Podľa Eduarda Matáka z investičnej skupiny Penta, ktorá sieť nemocníc Svet zdravia vlastní, by sa návratnosť investícií pri súčasných cenách za zdravotnícke výkony mala prejaviť do desiatich rokov. Spustenie novej prevádzky je plánované začiatkom roka 2018.

„Pripravovaná výstavba novej nemocnice v Michalovciach je jeden z mála medicínskych prípadov v pôsobnosti samosprávy. Na Slovensku nie je veľa miest, kde sa niečo podobné podarilo. Naopak, mnohé menšie nemocnice majú vážne existenčné problémy. Tento fakt veľmi jasne potvrdzuje správnosť našich krokov, ktoré sme urobili pred niekoľkými rokmi, keď sme sa rozhodli spolupracovať pri spravovaní štyroch nemocníc so strategickým partnerom,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Pripomenul, že bolo veľmi ťažké presvedčiť poslancov aj verejnosť, že samospráva nemá prostriedky ani skúsenosti s manažovaním nemocníc. „Naše rozhodnutie sa však ukázalo prezieravým a rozumným. Obyvatelia Košického kraja vďaka tomu dostávajú kvalitnú zdravotnú starostlivosť a podmienky jej poskytovania by sa v budúcnosti mali ďalej zlepšovať,“ dodal Trebuľa.

Keďže na Slovensku v posledných desaťročiach nebola vybudovaná žiadna všeobecná nemocnica, Svet zdravia sa rozhodol nájsť chýbajúce know-how v zahraničí. V medzinárodnom tendri nakoniec spomedzi 12 západoeurópskych architektonických kancelárií vyhralo so svojím návrhom holandské štúdio Dutch Health Architects. To je podpísané pod desiatkami nemocníc v Holandsku a v Belgicku, ale aj vo vzdialenejších lokalitách, ako sú Čína, Rusko alebo Indonézia. Hlavným lokálnym projektantom sa stala spoločnosť ARTES Design Košice.

„Som rád, že sa v našom meste plánuje táto investícia. Verím, že vybudovaním novej nemocnice sa zlepší zdravotná starostlivosť pre občanov Michaloviec a širokého okolia. Na území mesta pribudne navyše pekný objekt, ktorý sa môže stať jednou z jeho ozdôb,“ konštatoval primátor mesta Michalovce Viliam Záhorčák.

Všetky súčasné oddelenia budú umiestnené v hlavných medicínskych objektoch novej nemocnice. V novej budove to budú urgentný príjem, centrálna JIS a ARO, rádiológia vrátane CT a MR vyšetrení, Matka a dieťa, chirurgické oddelenia a internistické oddelenia, centrálne operačné sály, jednodňová chirurgia, pôrodné sály.

Nová nemocnica bude modernou budovou s prízemím a tromi nadzemnými poschodiami, s centrálnym urgentným príjmom, siedmimi modernými operačnými sálami. Bude v nej 230 izieb s lôžkami v celej nemocnici, čo je nárast o 45 percent oproti súčasnosti, 186 izieb s lôžkami bude v novej budove. Priemerný počet lôžok na izbu sa zníži z 3,2 na 1,6 v novej budove a na 1,8 v celej nemocnici. To priamo potvrdzuje novú úroveň komfortného štandardu a súkromia pre pacientov. Investori deklarujú pripravenosť na nemocnicu bez papierov, Rooming in – ubytovanie sprevádzajúcej osoby v jednolôžkovej izbe, pripojenie na internet a TV, vlastné sociálne zariadenie na každej izbe, výhľad na zeleň a príjemnú akustiku.

Spoločnosť Svet zdravia, a. s., patrí do skupiny Penta Investments. Je prevádzkovateľom 12 nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom a v Trenčianskom samosprávnom kraji, ktorých spádová oblasť predstavuje 780.000 obyvateľov, a pracuje v nich 4624 zamestnancov. Ide o nemocnice v mestách Humenné, Svidník, Spišská Nová Ves, Rožňava, Trebišov, Michalovce, Vranov nad Topľou, Stropkov, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Partizánske.

Zdroj: TASR

Foto: TASR