V okrese Banská Bystrica zomrel pacient na chrípku typu B

ikemV rámci hlásenie hygienicko – epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji (informácie každý týždeň zbiera  Regionálny úrad verejného zdravotníctve (RÚVZ) v Banskej Bystrici), evidujú odborníci tri prípady žltačky typu A, ako aj dva prípady závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI) z ktorých jeden skončil úmrtím pacienta.

Vírusovej hepatitídy typu A (VHA) sa týka hlásenie epidemiológov z okresu  Revúca. V epidemiologickej súvislosti boli potvrdené 2 prípady VHA u 13 ročného dieťaťa a dospelej osoby z lokalít s nízkym hygienickým štandardom. Odborníci tamojšieho RÚVZ  pokračujú v protiepidemických opatreniach. Z okresu Rimavská Sobota zas prišlo hlásenie o ochorení 21 ročného muža z  tohto regiónu. Ochorenie bolo overené laboratórnym dôkazom na základe sérologického vyšetrenia krvi (anti HAV IgM pozit). V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená priamym kontaktom v rodine a v kolektíve aktívna imunizácia. Pacient bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Lučenci.

Z okresu Revúca zas prišlo hlásenie o prípade závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI) u 79 – ročného muža. Prvými príznakmi bolo sťažené dýchanie, dýchavica a vysoké teploty (38,5 stupňa Celzia). V pondelok tento týždeň ho hospitalizovali na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Nemocnici v Revúcej. Nasadili mu antibiotickú liečbu a pomocou prístrojov podporili jeho dýchanie. Pacient nebol očkovaný proti chrípke, no má rizikové faktory – cukrovku aj ischemickú chorobu srdca. ´Výsledky odberov na virológiu zatiaľ nie sú známe.

Druhý prípad SARI, ktorý hlásili epidemiológovia za okres Banská Bystrica bol tragickejší- 87 – ročný pacient, hospitalizovaný na internom oddelení Nemocnice F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici so sťaženým dýchaním a febrilitami (vysoké teploty) napriek antibiotickej liečbe a snahe lekárov umrel.  Z pitevného nálezu vyplynulo, že príčinou bola chrípka typu B.

Pacient nebol očkovaný proti chrípke.

 

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Foto: fotolia.com