Vaďura vinu necíti, výsledok Všeobecnej poisťovne mal byť vlani takýto

VšZP skončí rok 2016 s rekordnou stratou. Na otázku, ako k tomu došlo, Vaďura poznamenal, že za posledných desať rokov zdravotnej starostlivosti sa zvýšili o 100 % výkony ekonomicky aktívnych ľudí.

Miroslav Vaďura, archívne fotoFoto: TASR – Michal Svítok
Bývalý šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Vaďura necíti vinu za to, že VšZP skončí rok 2016 s rekordnou stratou. Povedal to dnes novinárom na pôde parlamentu, kde sa plánoval zúčastniť na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo. Ten však bol pre chýbajúcich koaličných poslancov neuznášaniaschopný. Vaďura, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) aj súčasný šéf VšZP Miroslav Kočan však ostali s opozíciou diskutovať za zatvorenými dverami takmer dve hodiny.“Ja si svoje argumenty predostriem pred vyšetrovateľom a odborne si ich obhájim. Vinu určite necítim. Výsledok roku 2015 je taký, aký mal byť. Bol zostavený a spracovaný s príslušnou odbornou starostlivosťou tak, ako sa vyvíjali príjmy, výnosy a náklady na výkony zdravotnej poisťovne,” povedal Vaďura.Na otázku, ako k strate vôbec došlo, Vaďura poznamenal, že za posledných desať rokov zdravotnej starostlivosti sa zvýšili o 100 percent výkony ekonomicky aktívnych ľudí. “Teda ľudia, ktorí sú v pracovných procesoch, platia svoje odvody a tie sa objemovo zvýšili o 100 percent. Odvody poistencov štátu iba o 60 percent. Pritom poistenci štátu majú trojnásobné náklady na zdravotnú starostlivosť, ako ekonomicky aktívne osoby. Tak ja sa pýtam, či tento systém nie je choro postavený? Čo potom s týmto môžu manažéri urobiť?” povedal Vaďura.

On sám je presvedčený, že solidarita a solidárnosť majú platiť. “Poistenci štátu, teda najmä deti a dôchodcovia, majú trojnásobné náklady a nemôžu to ťahať chudáci pracujúci, ktorí budú dávať trikrát toľko ako poistenec štátu. Toto nemôže dlhodobo fungovať,” povedal.

Na margo vrátenia odmien, ktoré dostal ako šéf VšZP, Vaďura uviedol, že budú predmetom vyšetrovania a jeho výsledok si bude ctiť.

Drucker na otázku, či ho Vaďura svojimi argumentmi presvedčil, vyhlásil, že dnes žiadne vecné argumenty nepadli. “Čo sa týka minulého roku, to musia riešiť orgány činné v trestnom konaní a my musíme zabezpečiť jednotlivé šetrenia vo VšZP tak, aby si do budúcna mohla plniť svoje povinnosti,” deklaroval. Drucker zopakoval, že napriek strate likvidita VšZP nie je ohrozená. “Účtovníctvo sa ale neviedlo tak, ako malo,” zdôraznil.

Za najpodstatnejšiu chybu minister považuje, že bývalé vedenie poisťovne nedotváralo technické rezervy na úroveň, na akú sa mali dotvárať. Vaďura však uviedol opak. “Pánom poslancom som ukázal, že sa rezervy tvorili. Za štyri roky ale vzrástli náklady na výkony o 500 miliónov eur. Tento moment musíme prenášať aj do očakávaných revíznych postupov. Počet revíznych pracovníkov sa však nezvýšil, urobí sa preto len určitý počet revízií. Ale ekonóm musí účtovať v danom čase a musí preniesť nárast nákladov na výkony o 500 miliónov aj do svojich účtovných postupov,” vysvetlil.

Opozičný poslanec Marek Krajčí (OĽaNO-NOVA) sa zaujímal, čo bude s pacientmi. “Zdravotníctvo funguje veľmi neefektívne. Pán minister Drucker pripravil určité ozdravné opatrenia, žiaľ, teraz do zlepšenia zdravotnej starostlivosti nepôjdu, ale pôjdu od sanácie strát VšZP,” dodal.

Opozícia je pripravená opäť pozbierať podpisy na zvolanie výboru tak, aby sa jeho zasadnutie aj za prítomnosti koaličných poslancov uskutočnilo počas novembrového rokovania pléna. Strata VšZP má byť ku koncu tohto roka 283 miliónov eur.

Zdroj: TASR
Foto: TASR, fotolia.com