Zdravotníci chorvátskych nemocníc začali štrajkovať

štrajk v HR

Chorvátske lekárske odbory a a Chorvátsky odborový zväz zdravotných sestier organizujú štrajk v nemocniciach. Začal sa v stredu 18. septembra 2013 o siedmej hodine ráno. Hlavnou požiadavkou zdravotníkov je dosiahnutie novej kolektívnej zmluvy, ktorá by im zaistila vyššie príplatky za prácu nadčas, služby a pohotovosť.

Ako informujú chorvátske médiá, zdravotníci prišli o svoje odmeny po tom, ako v júni súd anuloval predchádzajúcu kolektívnu zmluvu. Zdravotníci sú odhodlaní pokračovať v štrajku až do splnenia svojich požiadaviek. Minister zdravotníctva Rajko Ostojic ich však odmietol splniť, oficiálne preto, že stará kolektívna zmluva bola nezákonná, a v skutočnosti preto, že v štátnom rozpočte chýbajú financie na pokrytie odborárskych požiadaviek, čo je približne 840 miliónov kún ročne.

Na pokyn ministerstva zdravotníctva musia nemocnice napriek štrajku zabezpečiť taký režim, aby sa predišlo ohrozeniu zdravia a životov pacientov. Pracovať majú nonstop na jednotke intenzívnej starostlivosti, na chirurgickej pohotovosti a v prípade núdze musí byť pacientom poskytnutá okamžitá diagnostika, liečba a vyšetrenia tak, aby sa predišlo možným komplikáciám.

Chorvátske lekárske odbory majú 4500 a Chorvátsky odborový zväz zdravotných sestier približne 12 tisíc členov. Do štrajku sa nezapojili Nezávislé odbory zdravotníckych a sociálnych pracovníkov Chorvátska, ktorým od júla platí trojmesačná kolektívna zmluva dohodnutá s vládou.

V normálnom režime podľa chorvátskej internetovej stránky dnevnik.hr pracujú všeobecní lekári, pediatri, gynekológovia a záchranky.

Ilustračné foto: www.vecerni.hr