Zdravotnú sestru podozrivú zo smrti 13 pacientov prepustili z väzby

Surgical Team Working In Operating Theatre

Taliansku zdravotnú sestru, ktorá je podozrivá, že v rokoch 2014 a 2015 zavinila smrť 13 pacientov nemocnice v Piombine v talianskom kraji Toskánsko, prepustili z vyšetrovacej väzby v Pise. Stalo sa tak v stredu na základe rozhodnutia súdu, ktorého podrobnosti nie sú známe, uviedla agentúra AP.

Súd však posudzoval, či predložené dôkazy o vine zadržanej Fausty Boninovej sú dostatočné na predĺženie jej držania vo väzbe, v ktorej bola od svojho zadržania 31. marca. Samotné vyšetrovanie jej prípadu pokračuje aj po jej prepustení na slobodu.

Boninová je tak naďalej podozrivá, že ako zdravotná sestra na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice v Piombine podala svojim pacientom vysoké dávky liekov, ktoré lekár nepredpísal. K podozrivým úmrtiam došlo v čase od januára 2014 do septembra 2015. Obete boli vo veku 61-68 rokov. Počet úmrtí na oddelení klesol, keď tam Boninová prestala pracovať.

Podľa tlačovej agentúry ANSA Boninovej právnik súdu predložil pitevné správy, z ktorých vyplynulo, že nie všetci 13 pacienti zomreli po podaní vysokej dávky heparínu, ako to tvrdí obžaloba.

O nevine Boninovej je presvedčený aj jej manžel Renato Di Biagio. “Je nevinná. Bodka,” uviedol dnes pred novinármi.

V Taliansku nejde o prvý prípad za posledné roky, keď bol zo série vrážd podozrivý či obvinený zamestnanec štátom financovaného zdravotníctva.

Dňa 11. marca bola súdom v Ravenne uznaná za vinnú z vraždy zdravotná sestra, ktorá svojmu pacientovi injekčne podala smrteľnú dávku draslíka. Za tento čin jej hrozí doživotie. V súvislosti s jej konaním polícia začala preverovať okolností podozrivých úmrtí ďalších najmenej desiatich osôb.

Agentúra AP dnes zasa informovala, že v meste Reggio Calabria uvalili domáce väzenie na štyroch lekárov a ďalším šiestich lekárom a jednej pôrodnej asistentke na rok zakázali činnosť.

Všetci sú obvinení, že sa snažili kryť prípady závažného zanedbania lekárskej starostlivosti na gynekologickom a pôrodníckom oddelení miestnej nemocnice.

Ich pochybenie viedlo k smrti dvoch novorodencov, nechcenému potratu a k spôsobeniu ťažkého a rozsiahleho zdravotného postihnutia inému novorodencovi, informovala miestna polícia, ktorá u zadržaných konštatovala aj “zarážajúci absolútny nedostatok empatie a nezáujmu o obete svojho konania”.

Miestny prokurátor Federico Cafiero de Raho spresnil, že prípad sa podarilo odhaliť náhodou, a to pri odpočúvaní telefonátov jedného z lekárov, ktorý je teraz v domácom väzení. Muž bol odpočúvaný na základe podozrenia polície, že jeho rodina má kontakty s miestnym šéfom mafie ‘Ndrangheta.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com